12 października 2015

TIRAMISU GRUSZKOWE - TORT BEZGLUTENOWY

Na biszkopcie z prażonych orzechów laskowych, z puszystym kremem gruszkowo-karmelowym 



Pora na zmiany na blogu! Od teraz będzie więcej przepisów "bez", czyli bezglutenowych, bezmlecznych, bezcukrowych i innych bez :-) 

Rozpoczynam pysznym i lekkim tortem w stylu jesiennym, czyli specjalnym tiramisu gruszkowym, pachnącym cynamonem, imbirem i dojrzałymi gruszkami zanurzonymi w karmelu. 
Biszkopt bezglutenowy (koniecznie zadbajcie o odpowiedni, bezglutenowy proszek do pieczenia), na mączce z prażonych orzechów laskowych i migdałów. Delikatnie nasączony aromatyczną kawą i posypany chmurką naturalnego kakao. 
Wierzch to polewa z gorzkiej czekolady, zwieńczona igłami z orzechów w karmelu i piękną gruszką! 






Biszkopt orzechowy: 
(dla 6 osób)
  • 3 jajka, oddzielnie białka i żółtka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g mączki z prażonych orzechów laskowych obranych ze skórki* 
  • 25 g drobno zmielonych migdałów
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego) 
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej (opcjonalnie)
  • papier do pieczenia
  • odrobina masła do posmarowania brzegów tortownicy
  • tortownica o średnicy 20 cm lub 22 cm
  • 150 ml mocnej kawy (do nasączenia)


Brzegi tortownicy posmarować odrobiną masła, dno wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. 
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
Łyżka po łyżce dodawać cukier puder, ubijać przez 6 minut, aż masa wyraźnie się napowietrzy i zgęstnieje.  
Teraz kolejno dodać żółtka i pastę waniliową (jeśli używamy), ubijać przez następne 7 minut. 
Zmielone orzechy wymieszać z migdałami i proszkiem do pieczenia. 
Przesiać do masy jajecznej.
Wymieszać przez 1 minutę mikserem ustawionym na najniższe obroty (delikatnie, aby masa nie straciła powietrza i była puszysta). 
Przełożyć do przygotowanej tortownicy, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175 ºC przez ok. 20-25 minut (ciasto powinno odstawać od brzegów tortownicy). 
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone (patyczek wyjęty z ciasta powinien być suchy). Biszkopt lekko opadnie w środku, ale to normalne. 
Wystudzić na kratce kuchennej.
Ciasto powinno odpocząć przez min. 3 godziny, a najlepiej przez całą noc (wtedy podczas krojenia nie kruszy się). 

Przekroić poziomo na dwie części. 






Składniki musu gruszkowego:
  • 1 duża gruszka, obrana
  • sok z połowy cytryny i skórka otarta z 1/3 cytryny (dokładnie umytej)
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • po szczypcie cynamonu i imbiru
  • 1 łyżeczka żelatyny namoczona w 1 łyżce wody

Cukier rozpuścić na gorącej patelni i podgrzewać, aż stanie się brązowy. Od razu włożyć obrane i pokrojone na kawałki gruszki i podsmażać, aż gruszki zmiękną. 
Do gorących gruszek dodać sok i skórkę z cytryny oraz przyprawy, zmiksować na gładką masę. Do gorącej wmieszać namoczoną żelatynę (do jej rozpuszczenia). Ostudzić i schłodzić w lodówce, aby mus lekko stężał, ale była gładki. 

Krem karmelowo-gruszkowy:
  • 250 g śmietanki kremówki, mocno schłodzonej
  • 200 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub cukru wanilinowego)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • całość musu gruszkowego
  • 3 łyżki kakao w proszku (do posypania poszczególnych warstw) 

Śmietankę ubić z mascarpone, pastą waniliową (lub cukrem wanilinowym) i cukrem pudrem na sztywną pianę, wmieszać mus gruszkowy. 


Złożenie: 
1 część biszkoptu wyłożyć na talerz lub paterę, nasączyć kawą,oprószyć kakao wyłożyć 1/2 kremu karmelowo-gruszkowego, posypać kakao. Przykryć drugą częścią biszkoptu, nasączyć kawą, oprószyć kakao, przykryć 1/2 kremu. Krem rozsmarować na wierzchu i bokach. Polać polewą czekoladową. 
Schłodzić przez 3 godziny (a najlepiej całą noc). Dowolnie ozdobić. Przechowywać w lodówce do 3 dni. 
Smacznego! 





Polewa czekoladowa: 
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 125 ml śmietanki 30 % tłuszczu
  • 1 łyżka miodu
  • 60 g masła

Śmietankę zagotować. Dodać do niej połamaną czekoladę i zostawić na 3 minuty.
Wymieszać, następnie od razu dodać miód i masło. Wymieszać do połączenia.
Polać tort. 
Wierzch dowolnie ozdobić (u mnie są to orzechy w karmelu **) 






* orzechy laskowe: 
Na suchej patelni opiec orzechy, aby popękała skórka. Wyłożyć na ręcznik kuchenny, obrać ze skórki. 
** orzechy laskowe w karmelu:
przygotować 12 orzechów laskowych obranych ze skórki, 12 wykałaczek, taśmę klejącą i gazetę
Orzechy laskowe wbić na wykałaczki. W rondelku skarmelizować 200 g cukru (do zbrązowienia).
Zanurzać orzechy w karmelu i przyklejać je taśmą nad gazetą w taki sposób, aby kapiący karmel nie brudził powierzchni (ja przyklejałam wykałaczki do parapetu nad blatem kuchennym).  Zostawić do zastygnięcia karmelu. 



Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz