Z fioletowymi ziemniakami, pomidorami, chorizo, ogórkiem małosolnym i wędzonym bundzem
Szybka sałatka, która z powodzeniem może zastąpić cały obiad.
Fioletowe ziemniaki (możecie zastąpić swoimi ulubionymi), koniecznie gotowane w całości w mundurkach (dzięki temu zachowują swój nietuzinkowy kolor), świeże pomidory, chrupiące podsmażone chorizo, ogórki małosolne i wędzony bundz. Do tego sos czosnkowy i voila!
Zdecydowanie polecam!
Składniki:
- 500 g fioletowych ziemniaczków
- 2 pomidory malinowe
- 2 ogórki małosolne
- 100 g chorizo, pokrojonego w plasterki
- 1 czerwona cebula, obrana i pokrojona w talarki
- 2 łyżki oleju
- 150 g wędzonego bundzu (lub ulubionego żółtego sera)
- pół pęczka koperku, drobno pokrojonego
- sól morska i świeżo zmielony pieprz, do smaku
Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i obrać.
Większe pokroić na ćwiartki.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć chorizo, zdjąć z patelni i odłożyć do wystygnięcia.
Na tej samej patelni lekko zbrązowić cebulę, ostudzić.
Pomidory, ogórki i ser pokroić na kawałki jednakowej wielkości.
Połączyć wszystkie składniki i doprawić do smaku.
Lekko schłodzić. Podawać z ulubionym sosem (u mnie czosnkowy na bazie jogurtu).
Smacznego
Bardzo ciekawa sałatka. Jestem pewna, że jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa sałatka. Jestem pewna, że jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
Usuń