Propozycja na karnawałowe świętowanie. Czekolada i róża to mega zgrane połączenie.
Podobnie jak gorzka czekolada 70% kakao i skórka pomarańczowa, która jest moją ulubioną czekoladą Terravita.
Składniki ciasta:
- 1/2 szklanki wody
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki
- 4 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Wodę zagotować z masłem, szczyptą soli i cukrem wanilinowym.
Zdjąć z ognia i dodać mąkę, dokładnie wymieszać (powstanie bardzo gęsta masa).
Postawić na średnim ogniu i podgrzewać, aż masa zacznie odchodzić od brzegów naczynia i stanie się jednolitą kulą ciasta.
Ostudzić.
Piekarnik rozgrzać do 250 ºC.
Dużą blachę piekarnikową (tę największą) wyłożyć papierem do pieczenia.
Do masy kolejno, jedno po drugim, wbijać jajka i ucierać mikserem na najwyższych obrotach, przez ok. 3 minuty (masa powinna być jednolita). Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.
Tak przygotowane ciasto wyłożyć na papier do pieczenia tworząc 8 cm podłużne wałki i zostawiając miejsce pomiędzy nimi (ok. 4 cm).
Wstawić do piekarnika, temperaturę zmniejszyć do 220 ºC i piec przez 15 minut.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 ºC i piec kolejne 15 minut.
Ostudzić na kratce kuchennej.
Krem czekoladowo-różany:
- 250 ml śmietanki 36 % tł.
- 150 g gorzkiej czekolady Terravita 70 % kakao
- szczypta soli
- 150 g mascarpone
- 1 łyżka konfitury z płatków dzikiej róży
Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia i wsypać kawałki czekolady. Odczekać 5 minut i dokładnie rozmieszać.
Schłodzić, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc).
Ubić mikserem razem z mascarpone, szczyptą soli i konfiturą.
Przełożyć do rękawa cukierniczego.
Eklery przekroić poziomo, wypełnić kremem, złączyć z wierzchnią warstwą.
Polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
- 75 ml śmietanki 30 % tł.
- 100 g gorzkiej czekolady Terravita 70 % kakao
- 30 g masła
Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia i wsypać kawałki czekolady. Odczekać 5 minut i dokładnie rozmieszać z masłem. Polać wierzch eklerów. Dowolnie ozdobić (u mnie płatki chabrów i dzikiej róży).
Zachęcamy do dodania przepisu do konkursu czekoladowego na zBLOGowanych :) Dziś już ostatni dzień zmagań.
OdpowiedzUsuńhttp://zblogowani.pl/akcja/terravita-zawsze-ze-mna