14 stycznia 2016

EKLERY CZEKOLADOWO-RÓŻANE

z polewą czekoladową i płatkami chabru 




Propozycja na karnawałowe świętowanie. Czekolada i róża to mega zgrane połączenie.
Podobnie jak gorzka czekolada 70% kakao i skórka pomarańczowa, która jest moją ulubioną czekoladą Terravita. 





Składniki ciasta:
  • 1/2 szklanki wody
  • 125 g masła 
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego 


Wodę zagotować z masłem, szczyptą soli i cukrem wanilinowym. 
Zdjąć z ognia i dodać mąkę, dokładnie wymieszać (powstanie bardzo gęsta masa). 
Postawić na średnim ogniu i podgrzewać, aż masa zacznie odchodzić od brzegów naczynia i stanie się jednolitą kulą ciasta. 
Ostudzić. 
Piekarnik rozgrzać do 250 ºC
Dużą blachę piekarnikową (tę największą) wyłożyć papierem do pieczenia. 
Do masy kolejno, jedno po drugim, wbijać jajka i ucierać mikserem na najwyższych obrotach, przez ok. 3 minuty (masa powinna być jednolita). Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. 
Tak przygotowane ciasto wyłożyć na papier do pieczenia tworząc 8 cm podłużne wałki i zostawiając miejsce pomiędzy nimi (ok. 4 cm). 
Wstawić do piekarnika, temperaturę zmniejszyć do 220 ºC i piec przez 15 minut. 
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 ºC i piec kolejne 15 minut. 
Ostudzić na kratce kuchennej. 


Krem czekoladowo-różany:
  • 250 ml śmietanki 36 % tł. 
  • 150 g gorzkiej czekolady Terravita 70 % kakao
  • szczypta soli
  • 150 g mascarpone
  • 1 łyżka konfitury z płatków dzikiej róży
Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia i wsypać kawałki czekolady. Odczekać 5 minut i dokładnie rozmieszać.
Schłodzić, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc). 
Ubić mikserem razem z mascarpone, szczyptą soli i konfiturą. 
Przełożyć do rękawa cukierniczego. 

Eklery przekroić poziomo, wypełnić kremem, złączyć z wierzchnią warstwą. 

Polać polewą czekoladową.


Polewa czekoladowa:
  • 75 ml śmietanki 30 % tł.
  • 100 g gorzkiej czekolady Terravita 70 % kakao
  • 30 g masła
Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia i wsypać kawałki czekolady. Odczekać 5 minut i dokładnie rozmieszać z masłem. Polać wierzch eklerów. Dowolnie ozdobić (u mnie płatki chabrów i dzikiej róży). 




zBLOGowani.pl

1 komentarz:

  1. Zachęcamy do dodania przepisu do konkursu czekoladowego na zBLOGowanych :) Dziś już ostatni dzień zmagań.
    http://zblogowani.pl/akcja/terravita-zawsze-ze-mna

    OdpowiedzUsuń