(na 10-12 sztuk o średnicy ok. 20 cm)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 1 szklanka mleka
- 40 gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki suszonych płatków chabru
- 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Mleko podgrzać (nie gotować), dodać połamaną gorzką czekoladę Wedel i wymieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić. Jajka ubić na puszysto, dodać mleko czekoladowe, szczyptę soli, olej i przesiać oba rodzaje mąki, płatki chabru i kakao. Wymieszać bardzo dokładnie, aby nie było grudek. Dolać gazowaną zimną wodę, wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut
(w tym czasie ciasto zmieni konsystencję, w razie gdyby było zbyt gęste dolać odrobinę wody, jeśli będzie zbyt rzadkie zagęścić odrobiną mąki).
Smażyć naleśniki na patelni teflonowej (ok. 10-12 sztuk), przestudzić.
Krem czekoladowo- różany:
- 250 ml śmietanki 30 % tłuszczu, dobrze schłodzonej
- 1 serek waniliowy homogenizowany
- 2 łyżeczki żelatyny namoczone w 3 łyżkach zimnej wody
- 1 łyżeczka konfitury z płatków dzikiej róży
- 50 g białej czekolady
Czekoladę białą przełożyć do miski i tę ustawić nad garnkiem z wrzącą wodą (aby woda nie dotykała miski), rozpuścić.
Namoczoną żelatynę razem z naczyniem, w której się moczyła wstawić do większego naczynia z gorącą wodą, mieszając rozpuścić żelatynę. Wymieszać z białą czekoladą.
Śmietankę ubić na sztywno z konfiturą, dodać serek i rozpuszczoną żelatynę z czekoladą i delikatnie wymieszać (tylko do połączenia składników), przełożyć do rękawa cukierniczego.
Sos czekoladowy:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml mleka
- 50 ml śmietanki 30% tł.
- 30 g masła
- 1 łyżeczka miodu
Mleko i śmietankę zagotować i zdjąć z ognia. Dodać czekoladę połamaną na kawałki i wymieszać do rozpuszczenia i połączenia. Wmieszać masło i miód. Lekko przestudzić.
Karmelizowane gruszki:
- 4 dojrzałe gruszki
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżki cukru trzcinowego
Cukier rozpuścić na patelni. Gdy zacznie się karmelizować dodać pokrojone na ósemki gruszki (polane sokiem z cytryny, aby nie ściemniały) i skarmelizować z obu stron. Ostudzić.
Złożenie: Na paterę wyłożyć pierwszy naleśnik, polać sosem czekoladowym, wyłożyć odrobinę kremu czekoladowo-różanego i ułożyć gruszki. Przykryć drugim naleśnikiem. Ten posmarować sosem czekoladowym, wyłożyć krem i gruszki.
Składać tak aż do wyczerpania składników.
Wierzch polać pozostałym sosem czekoladowym, ozdobić dowolnie (ja wybrałam pestki granatu, suszone płatki chabru i dzikiej róży i orzechy w karmelu).
Podawać od razu lub po schłodzeniu.
Orzechy laskowe w karmelu:
przygotować 8 orzechów laskowych obranych ze skórki, 8 wykałaczek, taśmę klejącą i gazetę
Orzechy laskowe wbić na wykałaczki. W rondelku skarmelizować 150 g cukru (do zbrązowienia).
Zanurzać orzechy w karmelu i przyklejać je taśmą nad gazetą w taki sposób, aby kapiący karmel nie brudził powierzchni (ja przyklejałam wykałaczki do parapetu nad blatem kuchennym). Zostawić do zastygnięcia karmelu.
Twj wygląda wspaniale. i po przeczytaniu składników jestem pewna, że smakuje wyśmienicie. ja po swoim się zraziłam, ale chyba dzięki Tobie spróbuję ponownie:)http://www.manufakturaciastek.pl/tort-nalesnikowy-z-kremem-czekoladowym-i-malinami/
OdpowiedzUsuń