5 stycznia 2016

TORT NALEŚNIKOWY Z PŁATKAMI CHABRU, KREMEM CZEKOLADOWO-RÓŻANYM I KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ

Czekolada, czekolada i jeszcze raz...czekolada :-) 





Naleśniki czekoladowe z płatkami chabru:


(na 10-12 sztuk o średnicy ok. 20 cm) 


  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 1 szklanka mleka
  • 40 gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki suszonych płatków chabru
  • 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 
Mleko podgrzać (nie gotować), dodać połamaną gorzką czekoladę Wedel i wymieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić. Jajka ubić na puszysto, dodać mleko czekoladowe, szczyptę soli, olej i przesiać oba rodzaje mąki, płatki chabru i kakao. Wymieszać bardzo dokładnie, aby nie było grudek. Dolać gazowaną zimną wodę, wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut
(w tym czasie ciasto zmieni konsystencję, w razie gdyby było zbyt gęste dolać odrobinę wody, jeśli będzie zbyt rzadkie zagęścić odrobiną mąki).
Smażyć naleśniki na patelni teflonowej (ok. 10-12 sztuk), przestudzić. 


Krem czekoladowo- różany: 
  • 250 ml śmietanki 30 % tłuszczu, dobrze schłodzonej
  • 1 serek waniliowy homogenizowany 
  • 2 łyżeczki żelatyny namoczone w 3 łyżkach zimnej wody
  • 1 łyżeczka konfitury z płatków dzikiej róży
  • 50 g białej czekolady

Czekoladę białą przełożyć do miski i tę ustawić nad garnkiem z wrzącą wodą (aby woda nie dotykała miski), rozpuścić.
Namoczoną żelatynę razem z naczyniem, w której się moczyła wstawić do większego naczynia z gorącą wodą, mieszając rozpuścić żelatynę. Wymieszać z białą czekoladą. 
Śmietankę ubić na sztywno z konfiturą, dodać serek i rozpuszczoną żelatynę z czekoladą i delikatnie wymieszać (tylko do połączenia składników), przełożyć do rękawa cukierniczego. 


Sos czekoladowy:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml mleka
  • 50 ml śmietanki 30% tł.
  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka miodu
Mleko i śmietankę zagotować i zdjąć z ognia. Dodać czekoladę połamaną na kawałki i wymieszać do rozpuszczenia i połączenia. Wmieszać masło i miód. Lekko przestudzić. 




Karmelizowane gruszki:
  • 4 dojrzałe gruszki
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
Cukier rozpuścić na patelni. Gdy zacznie się karmelizować dodać pokrojone na ósemki gruszki (polane sokiem z cytryny, aby nie ściemniały) i skarmelizować z obu stron. Ostudzić. 



Złożenie: Na paterę wyłożyć pierwszy naleśnik, polać sosem czekoladowym, wyłożyć odrobinę kremu czekoladowo-różanego i ułożyć gruszki. Przykryć drugim naleśnikiem. Ten posmarować sosem czekoladowym, wyłożyć krem i gruszki. 
Składać tak aż do wyczerpania składników. 
Wierzch polać pozostałym sosem czekoladowym, ozdobić dowolnie (ja wybrałam pestki granatu, suszone płatki chabru i dzikiej róży i orzechy w karmelu). 

Podawać od razu lub po schłodzeniu. 


Orzechy laskowe w karmelu:
przygotować 8 orzechów laskowych obranych ze skórki, 8 wykałaczek, taśmę klejącą i gazetę
Orzechy laskowe wbić na wykałaczki. W rondelku skarmelizować 150 g cukru (do zbrązowienia).
Zanurzać orzechy w karmelu i przyklejać je taśmą nad gazetą w taki sposób, aby kapiący karmel nie brudził powierzchni (ja przyklejałam wykałaczki do parapetu nad blatem kuchennym).  Zostawić do zastygnięcia karmelu. 



zBLOGowani.pl

1 komentarz:

  1. Twj wygląda wspaniale. i po przeczytaniu składników jestem pewna, że smakuje wyśmienicie. ja po swoim się zraziłam, ale chyba dzięki Tobie spróbuję ponownie:)http://www.manufakturaciastek.pl/tort-nalesnikowy-z-kremem-czekoladowym-i-malinami/

    OdpowiedzUsuń