Przysmak rodem z Hiszpanii. Kruche ciasteczka smażone w głębokim tłuszczu, kruche na zewnątrz i delikatne w środku, przygotowywane tradycyjnie z ciasta parzonego.
Podawane z czekoladą do picia lub sosem czekoladowym.
Przepyszne!
Składniki na ciasto:
Przygotowanie:
Mleko i wodę zagotować z ziarnami wanilii, masłem, cukrem i solą. Wrzącą mieszankę zdjąć
z ognia, od razu przesiać do niej mąkę i dokładnie ucierać całość drewnianą łyżką, aż masa
stanie się sprężysta i będzie odchodzić od brzegów naczynia (ok 3 minuty). Ostudzić.
Dodać jajka i żółtka i zmiksować na jednolitą masę (będzie bardzo gęsta, ale taka powinna
być, aby można było uformować kształtne ciasteczka). Przełożyć do rękawa cukierniczego
z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać churros do oleju rozgrzanego do 180 ºC (z
podanych proporcji otrzymamy ok. 25-30 ciasteczek, uważajcie na gorący olej).
Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor. Wykładać na ręczniki kuchenne, krótko osączyć,
następnie posypać cukrem. Zanurzać w gorącej czekoladzie i rozkoszować się cudownym
smakiem.
Uwagi: Z ciasta można także przygotować „zakręcone churros” w bajecznych kształatach
(kółeczka, spiralki lub serduszka na śniadanie dla ukochanej osoby). W tym celu na małych
karteczkach z papieru pergaminowego „rysujemy” ciastem wzory i tak przygotowane
wkładamy do rozgrzanego oleju (papierem do góry). Gdy churros będą usmażone same
odkleją się od pergaminu.
- 125 ml mleka
- 125 ml wody
- 60 g masła
- 1 łyżka cukru
- 170 g mąki
- 2 duże jajka + 2 żółtka
- ziarna wydrążone z laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
- drobny cukier wymieszany z cukrem waniliowym do posypania
Przygotowanie:
Mleko i wodę zagotować z ziarnami wanilii, masłem, cukrem i solą. Wrzącą mieszankę zdjąć
z ognia, od razu przesiać do niej mąkę i dokładnie ucierać całość drewnianą łyżką, aż masa
stanie się sprężysta i będzie odchodzić od brzegów naczynia (ok 3 minuty). Ostudzić.
Dodać jajka i żółtka i zmiksować na jednolitą masę (będzie bardzo gęsta, ale taka powinna
być, aby można było uformować kształtne ciasteczka). Przełożyć do rękawa cukierniczego
z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać churros do oleju rozgrzanego do 180 ºC (z
podanych proporcji otrzymamy ok. 25-30 ciasteczek, uważajcie na gorący olej).
Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor. Wykładać na ręczniki kuchenne, krótko osączyć,
następnie posypać cukrem. Zanurzać w gorącej czekoladzie i rozkoszować się cudownym
smakiem.
Uwagi: Z ciasta można także przygotować „zakręcone churros” w bajecznych kształatach
(kółeczka, spiralki lub serduszka na śniadanie dla ukochanej osoby). W tym celu na małych
karteczkach z papieru pergaminowego „rysujemy” ciastem wzory i tak przygotowane
wkładamy do rozgrzanego oleju (papierem do góry). Gdy churros będą usmażone same
odkleją się od pergaminu.
Sos czekoladowy:
Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać do jej rozpuszczenia,
wmieszać rum i cynamon i gotowe.
Que aproveche!
Smacznego
- 150 g dobrej czekolady (gorzka lub gorzka + mleczna, proporcje wg uznania)
- 100 ml śmietanki 30% tłuszczu
- kieliszek rumu (wersja dla dorosłych)
- cynamon do smaku
Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać do jej rozpuszczenia,
wmieszać rum i cynamon i gotowe.
Que aproveche!
Smacznego
Uwielbiam churros, wyglądają wspaniale z tą czekoladą :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Nigdy nie próbowałam churros, ale Twoje wyglądają tak wybornie i apetycznie, że mam ochotę przyrządzić je od razu!
OdpowiedzUsuń