17 lutego 2016

WARSZTATY Z WWF POLSKA

Jaka ryba na obiad?  Warsztaty kulinarne realizowane w ramach projektu "Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów"




W połowie stycznia tego roku miałam niebywałą przyjemność, razem z małopolskimi blogerami kulinarnymi, pasjonatami gotowania oraz profesjonalistami w tej dziedzinie, uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z ryb i owoców morza. Poprowadzili je młodzi i niezwykle zdolni szefowie: Sebastian Gołębiewski i Jakub Mikołajczak. Urocze Studio Twój Kucharz, przy ul. Ślusarskiej 3 w Krakowie, ugościło niezwykłą atmosferą.
Było smacznie i sympatycznie :-)
Ale najważniejsze, że po tym spotkaniu wiem, jak świadomie podejmować wybór ryb i owoców morza na obiad, bo, wbrew pozorom, taka indywidualna decyzja każdego z nas, ma gigantyczne znaczenie w skali regionu i świata.
Wydaje się nam, że skoro w sklepie rybnym lub na placu targowym widzimy dostępność wielu gatunków ryb i skarbów morza, to wszystko możemy włożyć do koszyka?
Okazuje się, że nie.

Najważniejsze jest to, aby codziennie zwracać uwagę na to, jakie ryby kupujemy i w jaki sposób są one poławiane.
1. Nie kupuj ryb zagrożonych wyginięciem.
2. Nie kupuj ryb z hodowli szkodzących środowisku
3. Wybieraj produkty z niebieskim certyfikatem MSC





Przełowienie to problem, który dotyczy wszystkich. Zagraża wielu gatunkom ryb i owoców morza, powoduje wzrost bezrobocia w sektorze rybołóstwa oraz pozbawia nas cennego źródła białka.
Co możesz zrobić, aby temu zapobiec? Szukaj w sklepach produktów rybnych i owoców morza z certyfikatem MSC, który gwarantuje, że kupowana ryba została złowiona w sposób przyjazny dla środowiska. Bardzo pomocna jest ta poniższa tabelka:





WWF Polska jest częśćią międzynarodowej organizacji ekologicznej, która od ponad 50 lat chroni przyrodę na całym świecie, a od 2001 roku również w Polsce. Ratuje zagrożone gatunki, promuje zrównoważone rybołóstwo i rolnictwo oraz działa na rzecz powstrzymania zmian klimatu. Walczy z nielegalnym handlem ginącymi gatunkami roślin i zwierząt. Stara się, aby morza i rzeki były pełne życia. Jej misją jest powstrzymanie degradacji środowiska naturalnego planety i kształtowanie przyszłości, w której ludzie będą żyli w zgodzie z przyrodą.

Nie chcę Was tu zanudzać sloganami i hasłami. Więcej informacji znajdziecie na stronie: WWF Polska. Warto!



A oto dania przygotowane podczas warsztatów:


Smażony śledź w żołędziowej otoczce i korzennym occie, sałatka ziemniaczana z grzybami




Makrela z pieczonymi korzeniami i pasta harissa



Fasolowy gulasz z jarmużem i podwędzanym dorszem



Kaszanka z białych ryb i jabłek z sałatką z brukselki




Barszcz z czarną soczewicą i smażonym czarniakiem



"Ryby wybrane" 
 
W ramach realizowanego przez WWF Polska projektu "Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów" została wydana książka "Ryby wybrane".  Autorem pysznych przepisów jest Grzegorz Łapanowski - założyciel i prezes Fundacji "Szkoła na widelcu". 
 
Książkę kulinarną „Ryby wybrane” możecie legalnie pobrać w wersji elektronicznej tutaj
Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie na warsztaty i pozdrawiam Uczestników!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz