W połowie stycznia tego roku miałam niebywałą przyjemność, razem z małopolskimi blogerami kulinarnymi, pasjonatami gotowania oraz profesjonalistami w tej dziedzinie, uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z ryb i owoców morza. Poprowadzili je młodzi i niezwykle zdolni szefowie: Sebastian Gołębiewski i Jakub Mikołajczak. Urocze Studio Twój Kucharz, przy ul. Ślusarskiej 3 w Krakowie, ugościło niezwykłą atmosferą.
Było smacznie i sympatycznie :-)
Ale najważniejsze, że po tym spotkaniu wiem, jak świadomie podejmować wybór ryb i owoców morza na obiad, bo, wbrew pozorom, taka indywidualna decyzja każdego z nas, ma gigantyczne znaczenie w skali regionu i świata.
Wydaje się nam, że skoro w sklepie rybnym lub na placu targowym widzimy dostępność wielu gatunków ryb i skarbów morza, to wszystko możemy włożyć do koszyka?
Okazuje się, że nie.
Najważniejsze jest to, aby codziennie zwracać uwagę na to, jakie ryby kupujemy i w jaki sposób są one poławiane.
1. Nie kupuj ryb zagrożonych wyginięciem.
2. Nie kupuj ryb z hodowli szkodzących środowisku
3. Wybieraj produkty z niebieskim certyfikatem MSC
Przełowienie to problem, który dotyczy wszystkich. Zagraża wielu gatunkom ryb i owoców morza, powoduje wzrost bezrobocia w sektorze rybołóstwa oraz pozbawia nas cennego źródła białka.
Co możesz zrobić, aby temu zapobiec? Szukaj w sklepach produktów rybnych i owoców morza z certyfikatem MSC, który gwarantuje, że kupowana ryba została złowiona w sposób przyjazny dla środowiska. Bardzo pomocna jest ta poniższa tabelka:
WWF Polska jest częśćią międzynarodowej organizacji ekologicznej, która od ponad 50 lat chroni przyrodę na całym świecie, a od 2001 roku również w Polsce. Ratuje zagrożone gatunki, promuje zrównoważone rybołóstwo i rolnictwo oraz działa na rzecz powstrzymania zmian klimatu. Walczy z nielegalnym handlem ginącymi gatunkami roślin i zwierząt. Stara się, aby morza i rzeki były pełne życia. Jej misją jest powstrzymanie degradacji środowiska naturalnego planety i kształtowanie przyszłości, w której ludzie będą żyli w zgodzie z przyrodą.
Nie chcę Was tu zanudzać sloganami i hasłami. Więcej informacji znajdziecie na stronie: WWF Polska. Warto!
A oto dania przygotowane podczas warsztatów:
Smażony śledź w żołędziowej otoczce i korzennym occie, sałatka ziemniaczana z grzybami
Makrela z pieczonymi korzeniami i pasta harissa
Fasolowy gulasz z jarmużem i podwędzanym dorszem
Kaszanka z białych ryb i jabłek z sałatką z brukselki
Barszcz z czarną soczewicą i smażonym czarniakiem
Makrela z pieczonymi korzeniami i pasta harissa
Fasolowy gulasz z jarmużem i podwędzanym dorszem
Kaszanka z białych ryb i jabłek z sałatką z brukselki
Barszcz z czarną soczewicą i smażonym czarniakiem
"Ryby wybrane"
W ramach realizowanego przez WWF Polska projektu "Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów" została wydana książka "Ryby wybrane". Autorem pysznych przepisów jest Grzegorz Łapanowski - założyciel i prezes Fundacji "Szkoła na widelcu".
Książkę kulinarną „Ryby wybrane” możecie legalnie pobrać w wersji elektronicznej tutaj
Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie na warsztaty i pozdrawiam Uczestników!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz