Z kwaśnym rabarbarem, z dodatkiem konfitury z płatków dzikiej róży
Ostatnio otrzymałam w prezencie dwa woreczki mrożonego rabarbaru! I od razu zamieniłam go na te pyszności, żeby przywołać smak wiosny i lata już teraz :-)
Ciasto drożdżowe:
(na 14 bułeczek, czyli 2 tortownice)
- 500 g mąki pszennej (użyłam zamojskiej)
- 180ml - 200 ml mleka (w zależności od wilgotności mąki)
- 30 g świeżych drożdży
- 70 g cukru
- 100 g masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżka likieru różanego (można zastąpić rumem lub wódką)*
- szczypta soli
Masło roztopić, ostudzić do temperatury pokojowej (nie może być gorące).
Mleko podgrzać do letniej temperatury, dodać cukier i drożdże, dokładnie wymieszać.
Odstawić w ciepłym miejscu na 15 minut (w tym czasie powinny zacząć pracować).
Jajko ubić z żółtkami, odstawić.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać szczyptę soli, rozczyn, masę jajeczną, masło, alkohol.
Całość wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie lśniące.
W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub mleka.
Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 1,5 h (do podwojenia objętości).
Po tym czasie wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i podzielić na 14 bułeczek. Na środek każdej wyłożyć kilka kawałków rabarbaru i 1/3 łyżeczki konfitury z płatków dzikiej róży. Ułożyć w tortownicy o średnicy 20-22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (po 7 na tortownicę).
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na 35 minut.
Po tym czasie brzegi delikatnie posmarować jajkiem, a wierzch posypać migdałami w słupkach.
Wstawić do nagrzanego do 180 ºC piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut, aż bułeczki będą złote z wierzchu.
Odstawić na kratkę kuchenną do ostygnięcia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodatkowo:
- 8-10 łodyg rabarbaru, obranych z zewnętrznych włókien, umytych i pokrojonych na 1 cm kawałki
- 6 łyżek cukru
- kilka łyżek konfitury z płatków dzikiej róży
- papier do pieczenia
- dodatkowo: 1 jajko do posmarowania wierzchów
- garść migdałów w słupkach
- cukier puder do posypania wierzchu
Rabarbar wymieszać z cukrem i odstawić na godzinę (w tym czasie wypuści sok).
Sok wylać, rabarbar osuszyć na sitku.
Smacznego!
mmm... pychotka :)
OdpowiedzUsuń