Pachnący czosnkiem i chilli, podany z makaronem gryczanym i prażonym sezamem
Podobno ile kuchni, tyle sposobów przygotowania ramenu.
Moją wersję przygotowałam na niedzielnym rosole z kaczki, doprawionym chilli, czosnkiem, imbirem, sosem sojowym i ostrygowym oraz olejem sezamowym.
Dodatki to jajko na miękko, z wylewającym się żółtkiem, soczysta i chrupiąca pierś kaczki, słone krewetki, kiełki brokuła, szczypiorek i uprażony sezam.
Taka miska gorącego i aromatycznego bulionu z makaronem gryczanym i pozostałymi ingrediencjami postawi na nogi i jest moim comfort food :-)
Składniki:
(dla 4 osób)
- 1,2 l bulionu (użyłam rosołu z kaczki, ale może to być Wasz ulubiony)
- kawałek imbiru, obrany i drobno pokrojony
- 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
- 1/2 papryczki chilli, drobno pokrojonej
- sos sojowy i ostrygowy, do smaku
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 200 g makaronu gryczanego soba
- 4 jajka
- 8 krewetek tygrysich, w pancerzach, żywych
- 1 łyżka oleju
- 1 pierś kaczki
- garść kiełków brokuła
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki uprażonego sezamu
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
Jajka ugotować na miękko, obrać i odłożyć.
Krewetki obsmażyć szybko na patelni rozgrzanej z łyżką oleju, do momentu, aż zmienią kolor na różowy.
Pierś kaczki naciąć od strony skóry w kratkę, usmażyć na różowo, wytapiając prawie cały tłuszcz. Lekko ostudzić i pokroić w plastry.
Rosół zagotować dodając chilli, czosnek, imbir i doprawiając całość sosami.
Do miski włożyć część makaronu, dodać kilka plastrów kaczki, krewetki, połówki jajka, kiełki brokuła i szczypiorek. Całość posypać prażonym sezamem. Zalać wrzącym bulionem i od razu podawać, bo najlepszy jest taki bardzo gorący.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz