14 marca 2016

RAMEN Z JAJKIEM, KACZKĄ I KREWETKAMI

Pachnący czosnkiem i chilli, podany z makaronem gryczanym i prażonym sezamem 




Podobno ile kuchni, tyle sposobów przygotowania ramenu. 
Moją wersję przygotowałam na niedzielnym rosole z kaczki, doprawionym chilli, czosnkiem, imbirem, sosem sojowym i ostrygowym oraz olejem sezamowym. 
Dodatki to jajko na miękko, z wylewającym się żółtkiem, soczysta i chrupiąca pierś kaczki, słone krewetki, kiełki brokuła, szczypiorek i uprażony sezam. 
Taka miska gorącego i aromatycznego bulionu z makaronem gryczanym i pozostałymi ingrediencjami postawi na nogi i jest moim comfort food :-) 





Składniki:

(dla 4 osób)

  • 1,2 l bulionu (użyłam rosołu z kaczki, ale może to być Wasz ulubiony)
  • kawałek imbiru, obrany i drobno pokrojony
  • 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
  • 1/2 papryczki chilli, drobno pokrojonej
  • sos sojowy i ostrygowy, do smaku
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 200 g makaronu gryczanego soba
  • 4 jajka
  • 8 krewetek tygrysich, w pancerzach, żywych
  • 1 łyżka oleju
  • 1 pierś kaczki
  • garść kiełków brokuła
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki uprażonego sezamu
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. 
Jajka ugotować na miękko, obrać i odłożyć. 
Krewetki obsmażyć szybko na patelni rozgrzanej z łyżką oleju, do momentu, aż zmienią kolor na różowy. 
Pierś kaczki naciąć od strony skóry w kratkę, usmażyć na różowo, wytapiając prawie cały tłuszcz. Lekko ostudzić i pokroić w plastry. 

Rosół zagotować dodając chilli, czosnek, imbir i doprawiając całość sosami. 

Do miski włożyć część makaronu, dodać kilka plastrów kaczki, krewetki, połówki jajka, kiełki brokuła i szczypiorek. Całość posypać prażonym sezamem. Zalać wrzącym bulionem i od razu podawać, bo najlepszy jest taki bardzo gorący. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz