9 kwietnia 2016

CZEKOLADOWY PUDDING RYŻOWY Z RABARBAREM

i brzoskwiniami 


Deser dla małego i dużego łasucha, łączący ryżowo-mleczny pudding z kwaskowatym rabarbarem i słodyczą brzoskwini. Można przygotować z wyprzedzeniem i trzymać w lodówce. 
Jest o niebo lepszy od tego sklepowego, bo sami kontrolujemy ilość cukru, rodzaj ryżu i czekolady dodanych do przygotowania deseru. 



Składniki:
(na 4-6 porcji)

  • 300 g ryżu (najlepszy będzie arborio)
  • ok. 400-500 ml pełnotłustego mleka (można zastąpić mlekiem roślinnym)
  • 50 g brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 100 g gorzkiej czekolady (można dodać 50 g gorzkiej i 50 g mlecznej)
  • 1 łyżka kakao 
  • 4 łyżki masła (w przypadku wersji bezlaktozowej masło pomijamy)
  • 150 ml śmietanki 30% tłuszczu (j.w.)
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 brzoskwinie
Ryż zalać wodą (ok. 2 cm ponad poziom ryżu), zagotować i gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu, ze szczyptą soli, do momentu, aż wchłonie całą wodę. Dolać mleko i nadal gotować, co jakiś czas mieszając. Gdy całkowicie się ugotuje i będzie się niemal rozpadał (w razie potrzeby dolać odrobinę mleka więcej) dodać połamaną czekoladę, cukier, kakao i masło. Dokładnie wymieszać. Ostudzić. 
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i wmieszać ją delikatnie do puddingu. Przełożyć do przygotowanych pucharków. W międzyczasie przygotować owoce. 

Rabarbar umyć, obrać z włókien, pokroić na 1 cm kawałki. Brzoskwinię obrać i wyjąć pestkę. 
Cukier skarmelizować na patelni, dodać pokrojony rabarbar i brzoskwinie. Podsmażyć przez kilka minut. Gorące owoce wyłożyć na wierzch puddingu. Można ozdobić kleksem bitej śmietany i posypać kakao. 



Smacznego! 

2 komentarze: