Wersja bezglutenowa, na mące kasztanowej i migdałowej
Pyszna i bezglutenowa, trochę mniej słodka wersja znanych Wam już ciastek z płynnym karmelem. Dziś Światowy Dzień Czekolady, więc warto wykorzystać to święto i sprawić przyjemność sobie i komuś bliskiemu :-)
Dodatek wiśni bardzo orzeźwia smak gorzkiej czekolady (użyłam czekolady CACAO z wiśniami i acai, z nieprażonych ziaren kakao), a oprószenie całości pudrem owocowym (z liofilizowanych wiśni i cukru) stawia "kropkę nad i".
Zdecydowanie polecam, bo deser przygotowuje się, w wolnym tempie, w 15 minut (bez czasu pieczenia).
Czekoladowe ciastko:
- 2 jajka
- 2 białka
- szczypta soli
- 70 g brązowego cukru
- 90 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady COCOA
- 20 g mąki KASZTANOWEJ
- 20 G MĄKI MIGDAŁOWEJ
- 5 kokilek o pojemności ok. 185 ml
- miękkie masło do posmarowania wnętrza kokilek
- 5 łyżek drylowanych wiśni z zalewy
Masło roztopić i podgrzać. Dodać połamaną na kostki czekoladę, odstawić na 5 minut. Po tym czasie wymieszać, w razie potrzeby odrobinę podgrzać (masło i czekolada powinny się połączyć).
Piekarnik nagrzać do 180 C.
Jajka ubić z białkami, solą i cukrem na białą i puszystą masę.
Do masy jajecznej wmieszać bardzo delikatnie (szpatułką) przesiane mąki (razem z drobinkami migdałów) i czekoladę z masłem.
Do kokilek włożyć kilka łyżek tak przygotowanego ciasta czekoladowego (do ok. 2/5 wysokości). Następnie po łyżce wiśni. Przykryć pozostałym ciastem czekoladowym (powinno sięgać do ok. 4/5 wysokości kokilek). Ustawić kokilki na blaszce i wstawić na dolną półkę nagrzanego piekarnika.
Piec przez ok. 12-14 minut (to zależy od piekarnika i ilości użytych kokilek, ich im więcej tym krótszy czas pieczenia).
Wyjąć z piekarnika, brzegi lekko okroić nożem, następnie odwrócić na talerz i wyjąć.
Od razu podawać, posypując pudrem owocowym *
* Aby przygotować puder wystarczy zemleć w młynku do mielenia kawy 2 łyżki liofilizowanych wiśni z 2 łyżkami brązowego cukru
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz