Pyszna propozycja dla osób pozostających na diecie bezglutenowej i bezmlecznej.
Ciasto to klasyczny biszkopt na jajkach, z zamianą mąki pszennej na mąkę kasztanową i migdałową, zamiast białego cukru użyłam ksylitolu, a kakao zastąpiłam karobem.
Lekki krem powstał ze śmietanki kokosowej i okazało się, że idealnie łączy się z lekko kwaskowym rabarbarem. Pamiętajcie, że śmietankę kokosową zrobicie wyłącznie z mleczka kokosowego, które nie ma w składzie zagęstników i emulgatorów (wystarczy, żeby powstało w lodówce przez 2 dni). Poszukajcie tego dobrego, bo naprawdę warto! I kupcie zapas, bo już niedługo mega zdrowe lody z awokado i czekolady! ;-)
Idealne do popołudniowej kawy i herbaty!
Polecam!
Biszkopt karobowy:
- 3 duże jajka
- szczypta soli
- 60 g ksylitolu
- 30 g mąki kasztanowej
- 10 g mąki migdałowej
- 40 g karobu (mączki chleba świętojańskiego) lub kakao naturalnego
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- papier do pieczenia (dobrej jakości, najlepszy pergamin brązowy)
- duża blacha piekarnikowa (45 cm x 40 cm)
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka ubijać przez ok. 6 minut z ksylitolem i szczyptą soli, aż masa wyraźnie się napowietrzy i zgęstnieje (nie będzie tak gęsta jak z cukrem).
Wymieszać mąkę kasztanową, migdałową i ziemniaczaną z karobem i proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej.
Wymieszać łopatką (delikatnie, aby masa nie straciła powietrza i była puszysta).
Przełożyć do przygotowanej blachy, delikatnie i równomiernie rozsmarować na całej powierzchni. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175 ºC przez ok. 10 minut (ciasto powinno odstawać od brzegów).
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone (patyczek wyjęty z ciasta powinien być suchy).
Wystudzić na kratce kuchennej przez 5 minut.
Biszkopt delikatnie zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu (nie zdejmując papieru do pieczenia)
Pozostawić do ostudzenia (ok. 1,5 godziny, może zostać do następnego dnia).
Poncz herbaciany:
- 200 ml mocnego naparu czarnej herbaty
- 3 łyżki soku z cytryny
Krem kokosowy:
- 3 puszki mleczka kokosowego (bez zagęstników i emulgatorów)
- 1 łyżka ksylitolu
- ziarna wydrążone z 1 laski wanilii
- 1 łyżeczka agaru
Mleczko kokosowe zostawić w lodówce na 2 dni.
Po tym czasie otworzyć, na górze zbierze się gęsta śmietanka, którą należy zebrać (pozostałą wodę można wykorzystać do zmiksowani apysznego koktajlu z bananem, szpinakiem i gruszką).
3 łyżki mleczka zagotować z agarem, ziarenkami wanilii i ksylitolem. Ostudzić. W tym czasie śmietankę ubić mikserem ustawionym na najwyższe obroty i cienkim strumieniem wlać śmietankę z agarem.
Od razu złożyć roladę, gdyż krem szybko zgęstnieje.
Ciasto delikatnie rozwinąć, równomiernie nasączyć, posmarować kremem kokosowym (4 łyżki odłożyć do udekorowania wierzchu), wyłożyć odsączony z zalewy rabarbar. Zwinąć ciasto, posmarować wierzch i posypać karobem. Można udekorować prażonymi płatkami migdałowymi i kokosowymi oraz pozostałym rabarbarem.
Rabarbar:
- 5 dużych łodyg rabarbaru (u mnie wersja pink :-))
- 6 łyżek ksylitolu
- 2 strąki kardamonu
- szklanka wody
W międzyczasie rabarbar umyć, odciąć końcówki. Bez obierania pokroić na 1 cm kawałki.
Wodę zagotować z ksylitolem i kardamonem.
Dodać rabarbar i zagotować, od razu wyłączyć i zostawić do ostygnięcia (rabarbar powinien pozostać jędrny).
Odcedzić, zachowując syrop rabarbarowy (ten rozcieńczyć wodą i pić ze smakiem, po schłodzeniu lub dodaniu kostek lodu).
Smacznego!
Basiu! Fantastyczny pomysł, sądziłam że wachlarz potraw dla osób pozostających na diecie bezglutenowej i bezmlecznej jest bardzo ograniczony, nie wspominając o słodkościach! Wspaniale, że pokazujesz takie alternatywy :) A rabarbar w tym wydaniu musi być niesłychanie smakowity!
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) Staram się jak mogę ;-)
UsuńCudowne! Kocham takie przepisy. Zmienione składniki tradycyjne, to coś co lubię :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do odwiedzenia mojego bloga kulinarnego :) https://jaglusia.wordpress.com/