Zdrowe, a przy tym bezcukrowe i wegańskie lody nie istnieją? Istnieją, istnieją!
Wystarczy cukier zastąpić daktylami, które mają tego naturalnego odpowiednika tak dużo, że posłodzi niejednej babeczce ;-) Dla podbicia smaku miksujemy je z bananem i dobroczynnym, bogatym w dobre dla naszego organizmu tłuszcze, awokado. Mleczną czekoladę zastępujemy tą gorzką, najlepiej z nieprażonych ziaren kakaowca, bogatych w potas i magnez. A śmietankę kremówkę podmieniamy na śmietankę kokosową. I gotowe!
W wersji bardzo dla dorosłych dodajemy likier Baileys, który łączy te wszystkie smaki w jedną całość, zaskakującą smakiem i aromatem. Powstaje deser niebanalny, zdrowy i smakujący jak najlepszy krem czekoladowy, lody i drink w jednym.
Daj się uwieść temu smakowi! :-)
Składniki:
(na 2 pojemniki o pojemności 500 ml)
- 100 g suszonych daktyli
- 150 ml wrzącej wody
- 1 duże i bardzo dojrzałe awokado
- 1 duży i bardzo dojrzały banan
- 100 g gorzkiej, 75-80 % gorzkiej czekolady bezcukrowej lub z naturalnym cukrem (np.cukrem z kwiatu palmy kokosowej), użyłam takiej z nieprażonych ziaren kakaowca
- 2 puszki mleczka kokosowego
- 80 ml likieru Baileys (w wersji dla dorosłych, można pominąć)
Mleczko kokosowe zostawić w lodówce na 2 dni.
Po tym czasie otworzyć, na górze zbierze się gęsta śmietanka, którą należy zebrać (pozostałą wodę można wykorzystać do zmiksowania pysznego koktajlu z bananem, szpinakiem i gruszką).
Daktyle zalać wrzącą wodą i zostawić na 30 minut. Po tym czasie zagotować i pogotować przez 2 minuty, do czasu aż zmiękną i część wody z nich odparuje. Zmiksować i przetrzeć przez sitko. Ponownie zagotować (krem powinien mieć konsystencję jogurtu naturalnego).
Do gorącego dodać połamaną na kawałki czekoladę i odstawić na 5 minut. Dokładnie wymieszać, aby czekolada się rozpuściła. Zmiksować z bananem.
W międzyczasie ubić na sztywną pianę śmietankę kokosową. Delikatnie wmieszać ją do pozostałej masy razem z likierem Baileys. Przełożyć do szczelnie zamykanym pojemników i włożyć do zamrażarki na całą noc.
Na 20 minut przed podaniem wyjąć z zamrażarki.
Smacznego
Daktyle zalać wrzącą wodą i zostawić na 30 minut. Po tym czasie zagotować i pogotować przez 2 minuty, do czasu aż zmiękną i część wody z nich odparuje. Zmiksować i przetrzeć przez sitko. Ponownie zagotować (krem powinien mieć konsystencję jogurtu naturalnego).
Do gorącego dodać połamaną na kawałki czekoladę i odstawić na 5 minut. Dokładnie wymieszać, aby czekolada się rozpuściła. Zmiksować z bananem.
W międzyczasie ubić na sztywną pianę śmietankę kokosową. Delikatnie wmieszać ją do pozostałej masy razem z likierem Baileys. Przełożyć do szczelnie zamykanym pojemników i włożyć do zamrażarki na całą noc.
Na 20 minut przed podaniem wyjąć z zamrażarki.
Smacznego
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)