13 maja 2016

SAŁATKA SZPARAGOWO-TRUSKAWKOWA

Sałatka z grillowanymi zielonymi szparagami, truskawkami, fetą, prażonymi orzechami laskowymi, bratkami, fiołkami i winegretem truskawkowym




Skoro są (nareszcie!) pierwsze polskie truskawki i ciągle jeszcze możemy się objadać szparagami, polecam taki oto kolorowy miks, który zaskoczy Was letnim smakiem - prawdziwą eksplozją aromatów. 


Składniki:
(dla 2 osób)
  • pęczek zielonych szparagów
  • 200 g truskawek;
  • pół małego mango
  • 100 g sera feta
  • 100 g orzechów laskowych
  •  garść rukoli;
  • kilka różnokolorowych bratków (ekologicznych)
  •  kilka fiołków
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka łagodnego miodu
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)






Przygotowanie:

Oderwać zdrewniałe końcówki szparagów i wyrzucić (można je wykorzystać do ugotowania bulionu szparagowego), a pozostałe części umyć i osuszyć  na papierowym ręczniku. 
Patelnię grillową rozgrzać, ułożyć na niej szparagi, wierzch docisnąć i grillować z obu stron, na średnim ogniu, przez ok. 2 minuty. 
Orzechy podprażyć na suchej patelni, aż skórka na nich popęka i stanie się lekko brązowa, następnie ostudzić i obrać ze skórki.
Rukolę, bratki, fiołki i truskawki umyć i osuszyć na papierowych ręcznikach.
Obrać mango i pokroić w kostkę. 
2 truskawki zmiksować z sokiem z cytryny, octem jabłkowym, miodem i oliwą z oliwek, następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na talerze wyłożyć składniki sałatki, polać winegretem. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz