Sałatka
z grillowanymi zielonymi szparagami, truskawkami, fetą, prażonymi
orzechami laskowymi, bratkami, fiołkami i winegretem truskawkowym
Skoro są (nareszcie!) pierwsze polskie truskawki i ciągle jeszcze możemy się objadać szparagami, polecam taki oto kolorowy miks, który zaskoczy Was letnim smakiem - prawdziwą eksplozją aromatów.
Składniki:
(dla 2 osób)
- pęczek zielonych szparagów
- 200 g truskawek;
- pół małego mango
- 100 g sera feta
- 100 g orzechów laskowych
- garść rukoli;
- kilka różnokolorowych bratków (ekologicznych)
- kilka fiołków
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka łagodnego miodu
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Przygotowanie:
Oderwać zdrewniałe końcówki szparagów i wyrzucić (można je wykorzystać do
ugotowania bulionu szparagowego), a pozostałe części umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
Patelnię
grillową rozgrzać, ułożyć na niej szparagi, wierzch docisnąć i
grillować z obu stron, na średnim ogniu, przez ok. 2 minuty.
Orzechy
podprażyć na suchej patelni, aż skórka na nich popęka i stanie się
lekko brązowa, następnie ostudzić i obrać ze skórki.
Rukolę,
bratki, fiołki i truskawki umyć i osuszyć na papierowych ręcznikach.
Obrać mango i pokroić w kostkę.
2
truskawki zmiksować z sokiem z cytryny, octem jabłkowym, miodem i
oliwą z oliwek, następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na
talerze wyłożyć składniki sałatki, polać winegretem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz