Biszkopt jest całkowicie bezcukrowy, ponieważ biały cukier zastąpiłam naturalną słodyczą występującą w daktylach i bardzo dojrzałych bananach. Aby był zdrowszy to zwykłe kakao podmieniłam na bogate w magnez kakao z nieprażonych ziaren kakaowca, a mąkę zwykłą mąką orkiszową razową, dającą energię na dłużej. To prawdziwy smakołyk bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki dodatkowi oleju rzepakowego.
Poszczególne warstwy deseru zyskują dodatkowe antyoksydanty dzięki zielonej herbacie (zamiast kawy do nasączania).
Krem również niebanalny: sok wyciśnięty z jarmużu i natki pietruszki nasycony sokiem i skórką z cytryny, słodzony tylko 3 łyżkami! ksylitolu, wzbogacony dojrzałym awokado, herbatą matcha, młodym zielonym polskim jęczmieniem i śmietanką kokosową. Czego chcieć więcej? No może jeszcze dojrzałych truskawek! I te też tu są!
A więc smacznego pałaszowania! Będziecie zachwyceni!
Naturalne i zdrowe produkty, które wykorzystałąm w poniższym przepisie znajdziecie w sklepie internetowym: http://www.naturalniezdrowe.com.pl/
Składniki ciasta:
(dla 4 osób)
- 150 ml oleju rzepakowego
- 2 jajka, oddzielnie białka i żółtka
- 100 g daktyli suszonych
- 2 bardzo dojrzałe banany, obrane
- szczypta soli
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g mąki orkiszowej razowej
- 80 g mąki pszennej tortowej
- 40 g kakao z nieprażonych ziaren kakaowca
- dodatkowo:
- 125 ml naparu zielonej herbaty
- papier do pieczenia
- forma do pieczenia o wymiarach ok. 40 cm x 40 cm
Daktyle zalać wodą i namoczyć przez 2 h. Po tym czasie zagotować i gotować do prawie całkowitego odparowania wody. Ostudzić. Następnie zmiksować z bananami i olejem
zepakowym. Odstawić.
zepakowym. Odstawić.
Mąkę razową i zwykłą przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Białka ubić z solą na sztywno, pod koniec ubijania dodać żółtka.
Do masy jajecznej dodać olej z owocami i przesiać jeszcze raz mieszankę mączną.
Wymieszać delikatnie szpatułką, aby mieszanka pozostała napowietrzona.
Piekarnik rozgrzać do 180 C.
Wyłożyć ciasto do formy do pieczenia o wymiarach ok. 40 cm x 40 cm. Piec przez ok. 30 min (do suchego patyczka).
Wystudzić na kratce kuchennej.
Z ostudzonego ciasta wyciąć 12 okrągłych ciasteczek o średnicy ok. 5 cm (po 3 na każdy deser)
Zielony krem:
- garść jarmużu
- pęczek natki pietruszki
- sok z 2 cytryn
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 dojrzała gruszka, obrana, z usuniętymi pestkami
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka agaru
- 2 bardzo dojrzałe awokado
- 1/2 łyżeczki zielonej herbaty matcha
- 1/2 łyżeczki polskiego młodego zielonego jęczmienia
- 2 puszki mleczka kokosowego*
- dodatkowo:
- 200 g dojrzałych truskawek
Mleczko kokosowe odstawić w lodówce na 2 doby, aby na wierzchu zebrała się śmietanka (najlepsze jest mleczko bez zagęstników i emulgatorów, zawierające wyłącznie wodę i orzech kokosowy).
Z jarmużu i natki pietruszki wycisnąć sok (lub zmiksować z sokiem z cytryny i przecedzić przez sitko), zmieszać z sokiem cytrynowym i zmiksować z gruszką (w razie potrzeby uzupełnić wodą) do uzyskania 250 ml płynu. Dodać ksylitol i agar, całość zagotować od czasu do czasu mieszając. Ostudzić. Jeszcze płynny, ale zimny płyn zmiksować na gładko z awokado i zieloną herbatą matcha. Śmietankę kokosową zebrać z wierzchu puszek i zimną ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać do zielonej masy. Przełożyć do rękawa cukierniczego i schłodzić przez 30 minut.
Składać deser: każde ciasteczko moczyć w zimnej herbacie i układać jedno na drugim (po 3 na deser) przekładając kremem i truskawkami pokrojonymi na 1 cm kostkę (wierzch to też krem). Ozdabiamy truskawkami.
Smacznego!
Składać deser: każde ciasteczko moczyć w zimnej herbacie i układać jedno na drugim (po 3 na deser) przekładając kremem i truskawkami pokrojonymi na 1 cm kostkę (wierzch to też krem). Ozdabiamy truskawkami.
Smacznego!
Basiu! Skąd masz tak nietuzinkowe pomysły? Twoja fantazja nie zna granic, doprawdy! Musi smakować wyśmienicie! :)
OdpowiedzUsuń