24 czerwca 2016

TRUSKAWKOWE TIRAMISU Z BISZKOPTEM RZEPAKOWYM I KREMEM JARMUŻOWO-PIETRUSZKOWYM

Bezcukrowy biszkopt nasączony zielona herbatą, przełożony kremem z jarmużu, natki pietruszki, gruszki, herbaty matcha, awokado i śmietanki kokosowej, z truskawkami



Biszkopt jest całkowicie bezcukrowy, ponieważ biały cukier zastąpiłam naturalną słodyczą występującą w daktylach i bardzo dojrzałych bananach. Aby był zdrowszy to zwykłe kakao podmieniłam na bogate w magnez kakao z nieprażonych ziaren kakaowca, a mąkę zwykłą mąką orkiszową razową, dającą energię na dłużej. To prawdziwy smakołyk bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki dodatkowi oleju rzepakowego. 
Poszczególne warstwy deseru zyskują dodatkowe antyoksydanty dzięki zielonej herbacie (zamiast kawy do nasączania).
Krem również niebanalny: sok wyciśnięty z jarmużu i natki pietruszki nasycony sokiem i skórką z cytryny, słodzony tylko 3 łyżkami! ksylitolu, wzbogacony dojrzałym awokado, herbatą matcha, młodym zielonym polskim jęczmieniem i śmietanką kokosową. Czego chcieć więcej? No może jeszcze dojrzałych truskawek! I te też tu są! 

A więc smacznego pałaszowania! Będziecie zachwyceni! 


Naturalne i zdrowe produkty, które wykorzystałąm w poniższym przepisie znajdziecie w sklepie internetowym: http://www.naturalniezdrowe.com.pl/


Składniki ciasta: 
(dla 4 osób)

  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka, oddzielnie białka i żółtka
  • 100 g daktyli suszonych
  • 2 bardzo dojrzałe banany, obrane
  • szczypta soli
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g mąki orkiszowej razowej
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g kakao z nieprażonych ziaren kakaowca
  • dodatkowo:
  • 125 ml naparu zielonej herbaty
  • papier do pieczenia
  • forma do pieczenia o wymiarach ok. 40 cm x 40 cm

Daktyle zalać wodą i namoczyć przez 2 h. Po tym czasie zagotować i gotować do prawie całkowitego odparowania wody. Ostudzić. Następnie zmiksować z bananami i olejem 
zepakowym. Odstawić. 
Mąkę razową i zwykłą przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Białka ubić z solą na sztywno, pod koniec ubijania dodać żółtka. 
Do masy jajecznej dodać olej z owocami i przesiać jeszcze raz mieszankę mączną. 
Wymieszać delikatnie szpatułką, aby mieszanka pozostała napowietrzona. 
Piekarnik rozgrzać do 180 C. 
Wyłożyć ciasto do formy do  pieczenia o wymiarach ok. 40 cm x 40 cm. Piec przez ok. 30 min (do suchego patyczka). 
Wystudzić na kratce kuchennej.

Z ostudzonego ciasta wyciąć 12 okrągłych ciasteczek o średnicy ok. 5 cm (po 3 na każdy deser)


Zielony krem:
  • garść jarmużu
  • pęczek natki pietruszki
  • sok z 2 cytryn
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 dojrzała gruszka, obrana, z usuniętymi pestkami
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka agaru
  • 2 bardzo dojrzałe awokado
  • 1/2 łyżeczki zielonej herbaty matcha
  • 1/2 łyżeczki polskiego młodego zielonego jęczmienia
  • 2 puszki mleczka kokosowego* 
  • dodatkowo: 
  • 200 g dojrzałych truskawek

Mleczko kokosowe odstawić w lodówce na 2 doby, aby na wierzchu zebrała się śmietanka (najlepsze jest mleczko bez zagęstników i emulgatorów, zawierające wyłącznie wodę i orzech kokosowy). 
Z jarmużu i natki pietruszki wycisnąć sok (lub zmiksować z sokiem z cytryny i przecedzić przez sitko), zmieszać z sokiem cytrynowym i zmiksować z gruszką (w razie potrzeby uzupełnić wodą) do uzyskania 250 ml płynu. Dodać ksylitol i agar, całość zagotować od czasu do czasu mieszając. Ostudzić. Jeszcze płynny, ale zimny płyn zmiksować na gładko z awokado i zieloną herbatą matcha. Śmietankę kokosową zebrać z wierzchu puszek i zimną ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać do zielonej masy. Przełożyć do rękawa cukierniczego i schłodzić przez 30 minut. 
Składać deser: każde ciasteczko moczyć w zimnej herbacie i układać jedno na drugim (po 3 na deser) przekładając kremem i truskawkami pokrojonymi na 1 cm kostkę (wierzch to też krem). Ozdabiamy truskawkami. 


Smacznego! 

Truskawkowe pole & naturalnie zdrowe

1 komentarz:

  1. Basiu! Skąd masz tak nietuzinkowe pomysły? Twoja fantazja nie zna granic, doprawdy! Musi smakować wyśmienicie! :)

    OdpowiedzUsuń