3 lipca 2016

GOFRY SEROWE NA WYTRAWNIE Z GRILLOWANYMI SZPARAGAMI, JAJKIEM, SAŁATKĄ Z BRATKÓW I CYTRYNOWYM SOSEM HOLENDERSKIM

Gofry serowe ze  szparagami, jajkiem sadzonym, letnią sałatką z bratkami i sosem holenderskim


Urodziny najlepiej zacząć świętować od samego rana, czyli od śniadania; śniadania Mistrzów :-) 
My celebrujemy wtedy niespiesznie każdą chwilę spędzoną razem, ciesząc się dobrą energią i uśmiechem. 
Zwykle są to gofry w wersji na słodko, jednak specjalne okazje wymagają specjalnych starań, dlatego powstały te gofry wytrawne serowo-szczypiorkowe; z ostatnimi już w tym roku szparagami, jajkiem sadzonym i kolorową, cieszącą serce i oczy sałatką z bratków (to taki  bukiet  w wersji jadalnej!). Okraszone sosem holenderskim i olbrzymią dawką dobrych myśli :-) 


Smacznego świętowania! 


Składniki gofrów serowych (dla 4 osób):
  • 60 g masła 
  • 280 ml mleka 
  • po szczypcie cukru, soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 jajka, oddzielnie białka i żółtka
  • 190 g mąki pszennej
  • 50 g drobno startego sera "Bursztyn"
  • 3 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smarowania gofrownicy

Masło roztopić i ostudzić. Dodać do niego żółtka, sól, cukier, pieprz i mleko. Wymieszać łyżką.

Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować, aby nie było grudek. Dodać szczypiorek i ser i jeszcze raz wymieszać.
Odstawić na 15 minut, aby ciasto odpoczęło.
Rozgrzać gofrownicę. 
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
Delikatnie wmieszać do ciasta.
Gofrownicę posmarować olejem.
Porcjami piec gofry na złoto-brązowy kolor, wykładać na kratkę kuchenną, aby gofry miały dostęp powietrza z każdej strony (dzięki temu stygnąc stają się jeszcze bardziej kruche). 



Grillowane zielone szparagi:
  • pęczek zielonych szparagów
  • sól morska do smaku
  • 1 łyżka oleju

Przygotować szparagi: oderwać zdrewniałe końcówki, pozostałe części umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Patelnię grillową rozgrzać, ułożyć na niej szparagi, wierzch docisnąć (ja to zrobiłam garnkiem z wodą) i grillować z obu stron przez ok. 3 minuty (lub krócej, do momentu, aż będą ładnie zrumienione i nie surowe). Przyprawić solą i wymieszać z olejem. 

Sos holenderski limonkowy
  • 2 bardzo świeże żółtka, skorupki wcześniej wyparzyć wrzącą wodą i dokładnie umyć (z uwagi na salmonellę)  
  • 100 g masła
  • 1 łyżka soku z limonki
  • skórka otarta z 1/4 limonki
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki musztardy (użyłam miodowej) 
  • sól morska i biały pieprz do smaku


Żółtka utrzeć ze szczyptą cukru na biały i puszysty krem. W międzyczasie masło roztopić i jeszcze gorące, wlewać małym strumieniem do żółtek, ciągle mieszając. Żółtka nie powinny się ściąć, ale pod wpływem temperatury zgęstnieć do konsystencji kwaśniej śmietany. Ucierać  do zgęstnienia.
Gdyby sos nie zgęstniał odpowiednio, to można go podgrzać nad garnkiem z wrzącą wodą, tak, aby woda nie dotykała spodu miseczki z sosem.
Doprawić solą, pieprzem, sokiem i skórką z limonki i musztardą. Odstawić na chwilę (zimny sos, w razie potrzeby, podgrzewamy w kąpieli wodnej, nigdy nie bezpośrednio na płomieniu). 


Jajka sadzone: 
  • 4 jajka (bardzo świeże) 
  • 3 łyżki oleju
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz (do smaku) 


Patelnię rozgrzać z olejem i usmażyć jajka sadzone, doprawiając je solą i pieprzem. 



Sałatka z bratków:
  • 2 garści bratków ekologicznych
  • 6 rzodkiewek
  • garść pomidorków koktajlowych
  • rukiew wodna
  • rukola
  • tymianek i majeranek
  • łyżka soku z limonki
  • łyżka oleju rzepakowego
Wszystkie warzywa, zioła i kwiaty umyć i osuszyć. Pomidorki pokroić na połówki, a rzodkiewki na paski. Wymieszać z sokiem z limonki olejem. 
Na gofrze ułożyć porcję szparagów, jajko sadzone i polać sosem holenderskim. Obok ułożyć porcję sałatki.


Od razu podawać. 



Smacznego! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz