Tym tortem w stylu sernika na zimno zaskoczycie wszystkich. Tak mało pracy a taki efekt? Niemożliwe? Możliwe!
Spód z ciasteczek markiz z gorzką czekoladą, sernik-masa z serka ricotta, mascarpone, jogurtu, miodu i gorzkiej czekolady, taki w stylu "ptasiego mleczka".
Świeże czereśnie dla przełamania kontrastu, no i oczywiście polewa prawdziwie czekoladowa! Idealny sposób na świętowanie urodzin!
Akademia Kulinarna Whirlpool świętuje swoje 3. urodziny (tutaj znajdziecie linki www.akademiakulinarnawhirlpool.pl oraz www.marcoghia.pl
Spód z ciasteczek markiz z gorzką czekoladą, sernik-masa z serka ricotta, mascarpone, jogurtu, miodu i gorzkiej czekolady, taki w stylu "ptasiego mleczka".
Świeże czereśnie dla przełamania kontrastu, no i oczywiście polewa prawdziwie czekoladowa! Idealny sposób na świętowanie urodzin!
Akademia Kulinarna Whirlpool świętuje swoje 3. urodziny (tutaj znajdziecie linki www.akademiakulinarnawhirlpool.pl oraz www.marcoghia.pl
Z tej okazji życzę Akademii kolejnych fascynujących wyzwań kulinarnych i nieustannego rozwoju, żywej i nieskończonej pasji do gotowania i miłości do życia! Najlepszych ciast i tortów ociekających czekoladą i pysznymi owocami oraz smacznego świętowania!
Składniki spodu:
- 170 g ciasteczek markiz kakaowych z kakaowym lub waniliowym kremem
- 50 g masła
- 50 g gorzkiej czekolady
Masło roztopić, do gorącego dodać połamaną na kawałki czekoladę i wymieszać, do jej rozpuszczenia. Ciasteczka przełożyć do malaksera i zmiksować z masłem i czekoladą na "mokry piasek" (tak pięknie opisuje to Nigella).
Wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożyć także boki). Docisnąć ręką lub płaskim naczyniem, aby powstało zwarte ciasto. Schłodzić przez 25 minut.
W tym czasie przygotować krem sernikowy.
Krem-sernik czekoladowy:
- 250 g serka ricotta
- 150 g serka mascarpone
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka konfitury z płatków dzikiej róży
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml + 200 ml śmietanki 30 % tłuszczu
- 2,5 łyżeczki żelatyny namoczone w 4 łyżkach zimnej i przegotowanej wody, rozpuszczone
Ricotta, mascarpone i jogurt powinny być w temp. pokojowej.
Wymieszać je w misce razem z miodem i konfiturą, odstawić.
Ubić na sztywno 200 ml śmietanki, odstawić.
100 ml śmietanki zagotować, zdjąć z ognia, dodać do niej czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać rozpuszczoną żelatynę i jeszcze raz wymieszać. Wmieszać 3 łyżki mieszanki jogurtowo-serowej i tak zahartowaną mieszaninę dodać do pozostałej mieszanki serowej. Wymieszać mikserem.
Następnie, w dwóch porcjach, wmieszać śmietankę, aby masa pozostała napowietrzona.
Wyłożyć do tortownicy, wstawić do lodówki do stężenia (ok. 3 h).
Po tym czasie wyjąc z tortownicy, zdjąć papier, a wierzch i boki polać polewą czekoladową i ozdobić wypestkowanymi czereśniami. Schłodzić do zastygnięcia polewy.
Polewa czekoladowa:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 125 ml śmietanki 30 % tłuszczu
- 1 łyżka miodu
- 60 g masła
Śmietankę zagotować. Dodać do niej połamaną czekoladę i zostawić na 3 minuty.
Wymieszać, następnie od razu dodać miód i masło. Wymieszać do połączenia.
Polać tort.
Wymieszać, następnie od razu dodać miód i masło. Wymieszać do połączenia.
Polać tort.
Smacznego świętowania!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz