Pyszna i niezwykle orzeźwiająca sałatka ukryta w chrupiących ptysiach.
Najwyższej jakości warzywa, takie jak kukurydza,papryka, rzodkiewka,bób, cebulka i pomidor doprawiłam lekkim winegretem. Wędzony łosoś atlantycki świetnie komponuje się z chrupiącym ciastem ptysiowym z czarnym sezamem,a całości dopełnia sos jogurtowy z fetą, pesto bazyliowym i szczypiorkiem.
Zaskoczcie swoich bliskich takim niecodziennym daniem :-)
Więcej warzywnych inspiracji znajdziecie tutaj: http://warzywneinspiracje.pl/
Składniki ciasta ptysiowego:
(na 1 wieniec)
- 250 ml wody
- 100 g masła
- 200 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 4 duże jajka (najlepiej wiejskie lub z wolnego wybiegu, bo na nich zdecydowanie lepiej rośnie ciasto)
- dodatkowo: papier do pieczenia, rękaw cukierniczy lub czysta "koszulka" na dokumenty. odrobina jajka do posmarowania wierzchu, czarny sezam
Dużą formę do pieczenia wyłożyć papierem.
Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli.
Nie zdejmując z ognia do wrzącej wody przesiać mąkę i gotować całość przez ok. 2 minuty, ciągle mieszając drewnianą łyżką, dopóki masa nie stanie się jednolita i połączy w kulę (powinna też odchodzić od brzegów garnka).
Odstawić na 15 minut do lekkiego ostudzenia.
Piekarnik nagrzać do 220 ºC.
Następnie do masy kolejno wbijać jajka, miksując po każdym dodanym przez 2 minuty.
Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć 10 okrągłych ciasteczek, jedno obok drugiego, tworząc kształt wieńca (o średnicy 20 cm podczas pieczenia dużo wyrasta).
Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 25 minut (bardzo ważne, aby piekarnik był bardzo gorący).
Następnie zmniejszyć temperaturę i dopiec wieniec w 160 ºC przez kolejne 30 minut.
Wyjąć na kratkę kuchenną i ostudzić.
Składniki sałatki:
- 1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle
- 1/2 papryki czerwonej,pokrojonej w paski
- 1/2 pęczka rzodkiewek, pokrojonych w talarki
- 1/2 czerwonej lub białej cebuli, pokrojona w piórka
- 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
- 1 duży pomidor malinowy, pokrojony w paski
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól morska i świeżo zmielony pieprz, do smaku
- 150 g wędzonego na ciepło łososia
Wszystkie składniki sałatki delikatnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos serowo-ziołowy:
- 125 ml gęstego jogurtu nat.
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka świeżo otartego chrzanu
- 50 g fety owczej
- 1 łyżka pesto z pomidorów i bazylii
- 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
Ciasto ptysiowe przenieść na talerz,ostrożnie ściąć górę i odłożyć na bok.
W zagłębienia włożyć porcje sosu serowo-ziołowego, na to wyłożyć sałatkę i przykryć wierzchem ptysiowym.
Od razu podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz