9 lipca 2016

WYTRAWNY SERNIK APETINA Z POMIDORAMI, KREWETKAMI I CZEREŚNIOWĄ GALARETKĄ

Na spodzie z pumpernikla, z bazylią, różowym pieprzem i fetą 



Lubicie niebanalne połączenia? Ja też! :-) 
Kreatywne popołudnie w kuchni zaowocowało takim właśnie sernikiem. Żeby było bardziej przewrotnie, to nie jest on słodki, tylko wytrawny. Powstał z kompozycji kremowego serka Arla Apetina z pomidorami i bazylią, wymieszanego z twarogiem i serem typu śródziemnomorskiego Arla Apetina. Dosmaczyłam je szybkim domowym pesto z suszonymi na słońcu pomidorami, bazylią i orzechami włoskimi. 
Spód jest z ciemnego, karmelowego i tajemniczego pumpernikla, a wierzch oblewa pomidorowo-czereśniowa polewa,w której słodycz pomidora i czereśni równoważy różowy pieprz. 
Dla podkreślenia smaku sera, pomidorów i ziół dodałam krewetki obtoczone w czarnym sezamie. To prawdziwe królewskie zwieńczenie sernika! 
Taka przystawka to prawdziwe "niebo w buzi" :-) 

Spróbujcie, a nie pożałujecie! 





Masa serowa: 
(4 porcje)
  • 125 g serka kremowego Arlka Apetina z pomidorami i bazylią
  • 100 g sera typu śródziemnomorskiego Arla Apetina w zalewie, odsączonego
  • 100 g półtłustego twarogu
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 4 suszone na słońcu pomidory, wyjęte z zalewy olejowej
  • 1 garść orzechów włoskich
  • garść bazylii
  • 4 kokilki o średnicy 8 cm
  • papier do pieczenia
  • do podania: 
  • 4 kromki pumpernikla
  • 2 łyżki masła
  • 8 krewetek (użyłam surowych, obranych, z ogonkami)
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki czarnego sezamu

Dno i boki kokilek wyłóż podwójną warstwą papieru do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do 185 C.
Zagotuj ok. 2 l wody.
Suszone pomidory, bazylię i orzechy włoskie zmiksuj na ziarnistą masę. 
Sery, pesto pomidorowe, jajka, żółtka wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. 
Kokilki wstaw do większego naczynia, wypełnij je masą serową i wstaw do piekarnika, wlewając do większej formy tyle wrzącej wody, aby sięgała do połowy wysokości kokilek.
Piecz przez 20-25 minut, ostudź.
Kromki pumpernikla wytnij, dopasowując do kształtu serniczków.
Posmaruj masłem, połóż na wierzchu serniczki, odwijając je wcześniej z papieru.
Krewetki podsmaż na oleju, aby stały się różowe, jeszcze ciepłę obtocz w czarnym sezamie,odłóż. 
Wierzch ozdób polewą pomidorowo-czereśniową i krewetkami (ja użyłam jeszcze listków natki pietruszki i bazylii, ale możesz z tego zrezygnować). 




Polewa pomidorowo-czereśniowa: 

  • 1 duży pomidor malinowy
  • garść czereśni (ciemnych)
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka cukru
  • sól i różowy pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka pektyny w proszku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
Pomidor, czosnek, czereśnie i cukier zmiksować i rozgotować. Przetrzeć przez sitko. Ostudzić. Wymieszać z pektyną, zagotować, doprawić do smaku solą, octem balsamicznym i różowym pieprzem. Lekko ostudzić (aby polewa pozostała płynna), polać nią serniczki. 




Smacznego! 



Twoja kuchnia ma to coś

3 komentarze:

  1. Gdyby tylko głosowanie byłoby możliwe w konkursie Apetiny, zagłosowałabym właśnie na ten przepis! Brawo za kreatywność i nietuzinkowe połączenia oraz wykorzystanie serka :D Jestem pod ogromnym wrażeniem - takie trochę food fusion :)

    OdpowiedzUsuń