W stylu hiszpańskim, z czipsami chorizo, sałatką z ogórkiem małosolnym i cebulką oraz wyrazistym smakiem czarnuszki
Gofry śniadaniowe lub kolacyjne, idealne na upały i lato. Wyśmienite. Do zjedzenia w ogrodzie lub na tarasie, wszędzie tam, gdzie ludzie, których kochasz i którzy dają Ci szczęście :-)
Wytrawna strona gofrów coraz bardziej mnie fascynuje i zachwyca, bo przecież każdy może zrobić swoją ulubioną wersję; ja tym razem postawiłam na mocne akcenty w postaci oliwek, serka kremowego Arla Apetina grillowana papryka i oliwki i hiszpańską wędzoną paprykę, czyli pimienton. Na pięknie wypieczone i bardzo chrupiące gofry położyłam czipsy z chorizo, sałatkę z pomidora, rzodkiewki, małosolnego ogórka, oliwek i cebulki. A, jakby było mało ;-), wierzch wieńczy gałka domowych lodów, na bazie kremowego serka Arla Apetina, o smaku curry, papaja i musztarda. Te rozpuszczając się, spływają delikatnie po sałatce i gofrach, tworząc śmietankowy i niezwykle kremowy sos...
Poezja, to za mało powiedziane!
Łapcie za gofra i lody! Częstujcie się :-)
Lody papaja i curry z musztardą:
- 125 g serka kremowego Arla Apetina papaja i curry
- 125 ml śmietanki 30 % tł.(schłodzonej)
- 1 łyżeczka musztardy kremowej
Śmietankę ubić na sztywną pianę. Wmieszać ją stopniowo do serka wymieszanego z musztardą, tak, aby masa pozostała napowietrzona. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i zamrozić. Wyjąc z zamrażarki na 20 minut przed podaniem.
Składniki gofrów serowo-oliwkowych (dla 4 osób):
- 60 g masła
- 280 ml mleka
- po szczypcie cukru, soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 2 jajka, oddzielnie białka i żółtka
- 190 g mąki pszennej
- 125 g serka kremowego Arla Apetina z grillowaną papryką i oliwkami
- 14 zielonych oliwek, drobno pokrojonych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta pimientonu
- olej do smarowania gofrownicy
Masło roztopić i ostudzić. Dodać do niego żółtka, sól, cukier, pieprz i mleko. Wymieszać łyżką.
Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać pimienton i zmiksować, aby nie było grudek. Dodać oliwki i ser Arla Apetina i jeszcze raz wymieszać.
Odstawić na 15 minut, aby ciasto odpoczęło.
Rozgrzać gofrownicę.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Delikatnie wmieszać do ciasta.
Gofrownicę posmarować olejem.
Porcjami piec gofry na złoto-brązowy kolor, wykładać na kratkę kuchenną, aby gofry miały dostęp powietrza z każdej strony (dzięki temu stygnąc stają się jeszcze bardziej kruche).
Dodatkowo do podania:
- 100 g hiszpańskiego chorizo, pokrojonego w cienkie plastry
- 4 rzodkiewki
- 1 pomidor malinowy
- 2 ogórki małosolne
- 1/4 średniej, młodej cebulki
Chorizo podsmażyć na rumiano z obu stron, ostudzić na papierowych ręcznikach.
Warzywa dowolnie pokroić.
Na gofrze ułożyć czipsy z chorizo, na to porcję warzyw i gałkę lodów.
Wierzch można posypać odrobiną czarnuszki (nigella seeds).
Smacznego!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBasiu! Kreatywność jak zwykle na najwyższym poziomie :)! Gratuluję wykonania!
OdpowiedzUsuńŚwietne gofry, polecam!
OdpowiedzUsuń