19 października 2016

CHRUPIĄCE I SEROWE FRYTKI MAKARONOWE w formie ciepłej jesiennej sałatki

z klopsikami w czarnym sezamie, karmelizowaną rozmarynową figą, chrupiącymi czipsami z polskiego sera, zielonym i soczystym jarmużem, orzechami włoskimi i słodko-kwaśnym klonowym dressingiem




Kto powiedział, że sałatka to nuda? Że nie można się nią najeśc i w ogóle...? 
Że jak makaron, to tylko ugotowany, polany sosem pomidorowym i tyle w tym kuchennego szaleństwa? 

Podrzucam Wam przepis na jesienną, ciepłą, i co najważniejsze, chrupiącą i zaskakującą sałatkę, dzięki której będziecie zdrowo syci i inaczej popatrzycie na makaron :-) 
Gdy przeczytacie ten przepis, to nic w Waszym życiu kuchennym nie będzie już takie jak wcześniej ;-) 

Podstawą w niej są frytki makaronowe Lubella!!!! Tak, tak, frytki :-) W dodatku serowe i obłędnie pachnące! 
Do tego ciepły jarmuż, jeszcze parujące klopsiki upstrzone czarnym sezamem i delikatna słodka figa zalotnie kusząca wonią rozmarynu. Jakby pyszności było mało, to dodałam czipsy serowe, które są tak chrupkie, że rozpadają się na tysiąc kawałków, dając więcej przyjemności z jedzenia. 
Sezon na nasze orzechy włoskie w pełni, więc one też są zdrowym składnikiem mojej sałatki.
Całośc skąpana w klonowym, idealnie wyważonym dressingu. 
I nie trzeba nic więcej! 

Skusicie się? 

Stworzyłam takie danie, bo kocham jeść i gotować. Tak sobie myślę, że mnie, jako kucharkę najbardziej opisuje motto: "Żyję, by jeść". Lubię eksperymenty kuchenne i ukazywanie nowego oblicza znanych produktów, zaskakiwania smakiem i aromatem, połączeniem, czasami pozornie niepasujących do siebie składników. Gotowanie to swoista forma odstresowania i nabrania sił witalnych, więc jeśli obowiązki mi na to pozwalają, to chętnie spędzam w kuchni czas, zupełnie w nim zatracona. 


Przepis bierze udział w konkursie „1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!”. 

Serowe frytki makaronowe:
  • 150 g makaronu Lubella świderki
  • 40 g drobno startego polskiego sera długodojrzewającego
  • 40 g tartej bułki
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól morska i mielona papryka, do smaku
Makaron Lubella ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przez chwilę ostudzić. 
Następnie, jeszcze lekko ciepły i wilgotny, wymieszać w panierce z bułki i sera i pooddzielać poszczególne świderki od siebie. 
Smażyć porcjami na głębokim oleju, aż staną się rumiane i odsączać na papierowym ręczniku. 
Posolić do smaku i doprawić słodką mieloną papryką. 



Klopsiki sezamowe:
(porcja dla 2 osób)
  • 150 g mięsa mielonego cielęcego
  • 30 g drobno startego polskiego sera długodojrzewającego
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki czarnego sezamu (lub białego)
Mięso połączyć z serem, czosnkiem, natką, solą i pieprzem. Uformować małe kulki (wielkości orzecha laskowego) i usmażyć szybko na mocno rozgrzanej patelni. Skropić syropem i sokiem, posypać sezamem i krótko odparować. 


Czipsy serowe:
(8 sztuk)
  • 70 g drobno startego polskiego sera długodojrzewającego
Patelnię z nieprzywierającą powłoką mocno rozgrzać, ułożyć na niej kopczyki z sera i smażyć do momentu, aż ser się roztopi i zarumieni. Odstawić na chwilę i jeszcze ciepłe dowolnie uformować. 



Dressing klonowy:
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól morska i pieprz, do smaku
Wszystkie składniki wymieszać do połączenia. Doprawić do smaku.



Dodatkowo:
  • 4 garście jarmużu, same liście, bez łodyg 
  • 4 figi
  • gałązki rozmarynu
  • 2 garście ulubionych pomidorków koktajlowych
  • kilka rzodkiewek, pokrojonych
  • garśc orzechów laskowych, uprażonych na suchej patelni
  • kiełki brokuła

Figi pokroić na ćwiartki i skarmelizować z obu stron na patelni z igiełkami rozmarynu. Odłożyć. 
Jarmuż zblanszować przez minutę we wrzącej i osolonej wodzie, od razu przelać zimną, osuszyć. 


Na talerze wykładać jarmuż, orzechy, pomidorki, kiełki, kawałki rzodkiewek, czipsy serowe, klopsiki w sezamie, frytki makaronowe i figi. Całość polać dressingiem klonowym i podawać :-) 


Smacznego! 


1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz