18 kwietnia 2012

TORT CYTRYNOWO-CZEKOLADOWY Z NUTĄ ZIELONEJ HERBATY

Biszkopt czekoladowy przekładany musem z białej czekolady, cytryn i zielonej herbaty




Połączenie delikatnego i wilgotnego ciasta z masą o smaku subtelnie cytrynowym. 
Pomysł dla miłośników zielonej herbaty, bez której wiele osób nie wyobraża sobie życia (też się do nich zaliczam :-)).
Ostatnio bardzo polubiłam zieloną herbatę jaśminową, dlatego też stanowi subtelny akcent tortu, idealnie łącząc się z białą czekoladą. 
Tort idealny z filiżanką ulubionej herbaty. 


Składniki na biszkopt czekoladowy:
  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklanki (ok. 200 g) cukru kryształu
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • tortownica o średnicy 24 cm
  • papier do pieczenia 
Przygotowanie biszkoptu:
Suche składniki biszkoptu, tj. mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną oraz kakao wymieszać ze sobą. 
Żółtka oddzielić od białek. 
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (boków nie smarować tłuszczem i nie wykładać papierem do pieczenia). 
Białka ubić w dużej misce na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. 
Dodawać po łyżce cukier, ciągle ubijać, dopóki cukier się nie rozpuści (ok. 7 minut). 
Następnie kolejno dodawać po jednym żółtku, ubijać kolejne 8 minut, dopóki masa wyraźnie nie zwiększy objętości. 
Do tak przygotowanej masy przesiać suche składniki i delikatnie wymieszać mikserem ustawionym na najniższe obroty. 
Przełożyć do tortownicy, wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. 
Piec w temperaturze 180  ºC  przez ok. 35 minut. 
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. 
Tortownicę z gorącym ciastem opuścić na blat kuchenny z wysokości ok. 40 cm. 
Odstawić na kratkę kuchenną do ostygnięcia. 
Następnego dnia podzielić poziomo na 3 części. 




Nasączenie: 
  • 3/4 szklanki lekkiego naparu z zielonej herbaty, schłodzonego
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • kieliszek wódki (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki cukru
Wymieszać do rozpuszczenia cukru. 

Mus z białej czekolady:
  • 200 g białej czekolady
  • 350 ml śmietanki kremówki
  • 125 ml mleka
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • skórka okrojona z 2 cytryn (bez białych części)
  • 1 łyżeczka zielonej herbaty jaśminowej (liściastej)
  • 60 ml (1/4 szklanki) zimnej wody 
Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody, odstawić do napęcznienia (na ok. 5 minut). Rozpuścić wstawiając naczynie z żelatyną do gorącej wody. Ostudzić (gdyby żelatyna szybko zastygła ponownie rozpuścić). 
Mleko przelać do rondelka, dodać skórkę z cytryny i herbatę, całość zagotować i odstawić do ostygnięcia. 
Jeszcze ciepłe mleko przelać przez sitko, ponownie przelać do rondelka (skórki i liście herbaty wyrzucić). 
Do mleka dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia czekolady (w razie potrzeby masę podgrzać w kąpieli wodnej, tylko do rozpuszczenia czekolady, nie przegrzać, ponieważ biała czekolada jest bardzo "kapryśna" i nie lubi wysokich temperatur - kąpiel wodną opisałam przy przepisie na Tort Sachera). Ostudzić. 
Bardzo mocno schłodzoną śmietankę lekko ubić (powinna być półpłynna i swobodnie spływać z łyżki). 
Do śmietanki dodać płynną żelatynę i czekoladę, ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 2 minuty. 
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i położyć spód biszkoptu. Nasączyć 1/3 ilości ponczu, wyłożyć 1/3 część musu.
Przykryć drugą częścią biszkoptu, nasączyć 1/3 ilości ponczu, wyłożyć 1/3 część musu.
Przykryć pozostałym spodem biszkoptowym, nasączyć zużywając pozostałą część ponczu. 
Na wierzch rozsmarować pozostały mus czekoladowy. 
Całość wstawić do lodówki do schłodzenia na całą noc. 


Wyjąć z lodówki na 30 minut przed jedzeniem.
Wierzch ozdobić wiórkami z gorzkiej czekolady. 






Smacznego!

Lubię herbatę!

1 komentarz:

  1. Hmm, hmm, hmm, ale on musi być pyszny! Ma wszystko w sobie co uwielbiam! Piękny i kuszący!

    OdpowiedzUsuń