Połączenie delikatnego i wilgotnego ciasta z masą o smaku subtelnie cytrynowym.
Pomysł dla miłośników zielonej herbaty, bez której wiele osób nie wyobraża sobie życia (też się do nich zaliczam :-)).
Ostatnio bardzo polubiłam zieloną herbatę jaśminową, dlatego też stanowi subtelny akcent tortu, idealnie łącząc się z białą czekoladą.
Tort idealny z filiżanką ulubionej herbaty.
Składniki na biszkopt czekoladowy:
- 5 dużych jajek
- 3/4 szklanki (ok. 200 g) cukru kryształu
- 1/4 szklanki kakao
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- szczypta soli
- tortownica o średnicy 24 cm
- papier do pieczenia
Przygotowanie biszkoptu:
Suche składniki biszkoptu, tj. mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną oraz kakao wymieszać ze sobą.
Żółtka oddzielić od białek.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (boków nie smarować tłuszczem i nie wykładać papierem do pieczenia).
Białka ubić w dużej misce na sztywną pianę, dodając szczyptę soli.
Dodawać po łyżce cukier, ciągle ubijać, dopóki cukier się nie rozpuści (ok. 7 minut).
Następnie kolejno dodawać po jednym żółtku, ubijać kolejne 8 minut, dopóki masa wyraźnie nie zwiększy objętości.
Do tak przygotowanej masy przesiać suche składniki i delikatnie wymieszać mikserem ustawionym na najniższe obroty.
Przełożyć do tortownicy, wstawić do lekko nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 180 ºC przez ok. 35 minut.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Tortownicę z gorącym ciastem opuścić na blat kuchenny z wysokości ok. 40 cm.
Odstawić na kratkę kuchenną do ostygnięcia.
- 3/4 szklanki lekkiego naparu z zielonej herbaty, schłodzonego
- 5 łyżek soku z cytryny
- kieliszek wódki (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki cukru
Wymieszać do rozpuszczenia cukru.
Mus z białej czekolady:
- 200 g białej czekolady
- 350 ml śmietanki kremówki
- 125 ml mleka
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- skórka okrojona z 2 cytryn (bez białych części)
- 1 łyżeczka zielonej herbaty jaśminowej (liściastej)
- 60 ml (1/4 szklanki) zimnej wody
Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody, odstawić do napęcznienia (na ok. 5 minut). Rozpuścić wstawiając naczynie z żelatyną do gorącej wody. Ostudzić (gdyby żelatyna szybko zastygła ponownie rozpuścić).
Mleko przelać do rondelka, dodać skórkę z cytryny i herbatę, całość zagotować i odstawić do ostygnięcia.
Jeszcze ciepłe mleko przelać przez sitko, ponownie przelać do rondelka (skórki i liście herbaty wyrzucić).
Do mleka dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia czekolady (w razie potrzeby masę podgrzać w kąpieli wodnej, tylko do rozpuszczenia czekolady, nie przegrzać, ponieważ biała czekolada jest bardzo "kapryśna" i nie lubi wysokich temperatur - kąpiel wodną opisałam przy przepisie na Tort Sachera). Ostudzić.
Bardzo mocno schłodzoną śmietankę lekko ubić (powinna być półpłynna i swobodnie spływać z łyżki).
Do śmietanki dodać płynną żelatynę i czekoladę, ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 2 minuty.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i położyć spód biszkoptu. Nasączyć 1/3 ilości ponczu, wyłożyć 1/3 część musu.
Przykryć drugą częścią biszkoptu, nasączyć 1/3 ilości ponczu, wyłożyć 1/3 część musu.
Przykryć pozostałym spodem biszkoptowym, nasączyć zużywając pozostałą część ponczu.
Na wierzch rozsmarować pozostały mus czekoladowy.
Całość wstawić do lodówki do schłodzenia na całą noc.
Wyjąć z lodówki na 30 minut przed jedzeniem.
Wierzch ozdobić wiórkami z gorzkiej czekolady.
Smacznego!
Do mleka dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia czekolady (w razie potrzeby masę podgrzać w kąpieli wodnej, tylko do rozpuszczenia czekolady, nie przegrzać, ponieważ biała czekolada jest bardzo "kapryśna" i nie lubi wysokich temperatur - kąpiel wodną opisałam przy przepisie na Tort Sachera). Ostudzić.
Bardzo mocno schłodzoną śmietankę lekko ubić (powinna być półpłynna i swobodnie spływać z łyżki).
Do śmietanki dodać płynną żelatynę i czekoladę, ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 2 minuty.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i położyć spód biszkoptu. Nasączyć 1/3 ilości ponczu, wyłożyć 1/3 część musu.
Przykryć drugą częścią biszkoptu, nasączyć 1/3 ilości ponczu, wyłożyć 1/3 część musu.
Przykryć pozostałym spodem biszkoptowym, nasączyć zużywając pozostałą część ponczu.
Na wierzch rozsmarować pozostały mus czekoladowy.
Całość wstawić do lodówki do schłodzenia na całą noc.
Wyjąć z lodówki na 30 minut przed jedzeniem.
Wierzch ozdobić wiórkami z gorzkiej czekolady.
Smacznego!
Hmm, hmm, hmm, ale on musi być pyszny! Ma wszystko w sobie co uwielbiam! Piękny i kuszący!
OdpowiedzUsuń