2 maja 2012

MAKARON Z BROKUŁAMI I ANCHOIS

Makaron w 15 minut wg przepisu Jamiego Olivera


Pomysł na szybki, ale pełen smaku obiad. Do przygotowania w 15 minut, bez zbędnego wysiłku, tak po prostu, leniwie. 
Wystarczy opakowanie ulubionego makaronu (dla mnie pełnoziarnisty), odrobina sera, czosnek, brokuły i małe fileciki sardeli z puszki. 
Anchois są ledwo wyczuwalne, jednak dopełniają całości, przenoszą w zupełnie inny wymiar smaku.  
Obowiązkowo do spróbowania! 

Składniki: 
(dla 4 osób)
  • 2 brokuły
  • 2 żabki czosnku, drobno pokrojone
  • mała puszka anchois (bez zalewy)
  • odrobina suszonej papryki chili
  • 50 g masła
  • 500 g makaronu (do wyboru wedle uznania)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 50 g sera "Bursztyn", drobno startego
Różyczki brokułów podzielić na małe części.
Z głównego pędu odciąć zdrewniałą część i wyrzucić. Resztę obrać i drobno pokroić, umyć i odłożyć. 
Do rondla z grubym dnem wrzucić sardele, pokrojone pędy brokułów, połowę masła, czosnek i papryczki chili. 
Przykryć i dusić na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. 
W międzyczasie makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, na ostatnie 4 minuty gotowania makaronu dodać do niego różyczki brokułów. Odcedzić, zachowując odrobinę wody z gotowania. 
Makaron z brokułami dodać do rondla z anchois z dodatkami, doprawić solą i pieprzem.
Dodać pozostałe masło, ser, w razie potrzeby odrobinę wody z gotowania makaronu. 
Dokładnie wymieszać i od razu podawać. 
Wierzch posypać dodatkowym serem. 


Smacznego! 

2 komentarze: