1 maja 2012

TARTA RABARBAROWA

Wiosenna tarta z rabarbarem i masą waniliowo-rumową


Uwielbiam smak i zapach rabarbaru, który kojarzy mi się bardzo wiosennie i ciepło, dlatego bardzo się ucieszyłam, gdy zobaczyłam piękne zielono-różowe ogonki liściowe na moim ulubionym targu warzywnym. Od razu zakupiłam te cuda, aby jak najdłużej korzystać z czasu rabarbarowego. 
Zmodyfikowałam przepis Nigelli na tartę z kruchego ciasta wypełnionego masą waniliowo-rumową i rabarbarem w glazurze. 
Ciasto zagniata się z dodatkiem sera białego, dzięki czemu po upieczeniu powstaje krucho-półfrancuski, dość twardy spód. 
Masa waniliowo-rumowa  jest wystarczająco słodka, aby zrównoważyć kwaśny smak rabarbaru. 
Powstałą niezwykła kombinacja, której trudno się oprzeć, z każdym kęsem przychodzi ochota na więcej...
Tarta bardzo szybko znika ze stołu.
Polecam na majówkę!

Rabarbar w glazurze:
  • 2 wiązki rabarbaru
  • 250 g cukru kryształu
  • patelnia teflonowa
Rabarbar obrać, oczyścić i dokładnie umyć. Pokroić na 2 cm kawałki. 
Wymieszać z cukrem, wrzucić  na rozgrzaną patelnię teflonową i smażyć przez 5-8 minut (w tym czasie rabarbar zmięknie, powstanie też dużo soku). 
Za pomocą łyżki cedzakowej kawałki rabarbaru wyjąć z patelni i przełożyć do miski (gdyby w misce zebrał się sok przelać go na patelnię). 
Cały pozostały sok podgrzewać na patelni na dużym ogniu ciągle mieszając (ok. 10 minut). 
W tym czasie sok zmniejszy objętość o 3/4, stanie się lepki, gęsty i lśniący.  
Przełożyć do niego rabarbar, podsmażyć przez 3 minuty. 
Dokładnie ostudzić.  

Składniki ciasta:
(na 8 porcji)
  • 150 g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 85 g schłodzonego masła
  • 85 g mielonego lub zmiksowanego twarogu tłustego, schłodzonego
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki tortowej
  • papier do pieczenia
  • forma do tarty o średnicy 26 cm (lub mniejsza)
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, schłodzić przez 30 minut w lodówce. 
Rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o grubości ok. 2 mm
Przenieść razem z papierem do formy na tartę, dokładnie powciskać w brzegi formy, w razie potrzeby odciąć nadmiar (ciasto powinno dokładnie wypełniać formę, razem z brzegami).   
Wstawić do lodówki na 40 minut (dobrze schłodzone ciasto zachowa kształt podczas pieczenia).   

Rozgrzać piekarnik do 200 ºC . 
Formę z ciastem wyjąć z lodówki, przy pomocy widelca nakłuć ciasta spód kilkanaście razy. 
Wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut (do zezłocenia ciasta). 
Ostudzić. 

Masa waniliowo-rumowa:
  • 200 g  mielonego lub zmiksowanego twarogu tłustego, schłodzonego
  • 200 ml  słodkiej śmietanki tortowej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub łyżeczka cukru wanilinowego)
  • 4 łyżki rumu (opcjonalnie, można zastąpić innym alkoholem)
Wszystkie składniki zmiksować i napowietrzyć (przez ok. 2 minuty). 

Spód tarty posmarować masą waniliowo-rumową, na wierzch wyłożyć przygotowany wcześniej rabarbar. Udekorować wg uznania. 



Przyjemnego delektowania się wiosennym smakiem! 


Inspiracje: "How to be a domestic goddess" Nigella Lawson
(przepis lekko zmodyfikowany) 


Rabarbar: zbieramy przepisy przed sezonem

9 komentarzy:

  1. oj, Basiu, rozpieszczasz moje podniebienie!
    pyszna tarta. taka.. typowo klasyczna, wiosenna. aż sam Pan Rabarbar się zarumienił!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Swoje też :-)
      Uwielbiam rabarbar, kojarzy mi się z wypiekami Babci.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Pięknie, kusząco, wspaniale! Pysznie skomponowane smaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaki zrównoważone, choć królem oczywiście pozostaje rabarbar.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Och muszę w końcu kupić rabarbar :) wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozpoczął się sezon, więc możemy korzystać :-)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. mniam, już czuję ten przepyszny smak.
    pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji:*

    OdpowiedzUsuń
  5. pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń