27 czerwca 2012

CZOSNKOWA FOCACCIA Z FETĄ I OLIWKAMI

Orkiszowy chlebek pachnący czosnkiem



Włoski chlebek wzbogacony pełnoziarnistą mąką orkiszową i czosnkiem. 
Z chrupiącą grubą skórką i czarnymi oliwkami ukrytymi w puszystym cieście. 
Nic dodać, nic ująć, po prostu jedyny taki!
Wszelkie inne dodatki są zbędne, kiedy dom wypełnia zapach pieczonego chleba!
Polecam, ponieważ przygotowanie całości zajmuje jedynie 25 minut (bez wyrastania ciasta i pieczenia). 

Składniki: 
(na 4 chlebki)


  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 250 ml wody źródlanej (szklanka)
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 g sera feta, pokrojonego
  • garść natki pietruszki, pokrojonej
  • 12 czarnych oliwek bez pestek (po 3 na chlebek) 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek do posmarowania wierzchu
  • papier do pieczenia



  • Do wody dodać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na 5 minut. 
    Mąki przesiać do dużej miski, dodać sól, czosnek przeciśnięty przez praskę, wodę z drożdżami i oliwę i zagnieść ciasto (ok. 10 minut). 
    Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 30 minut). 
    Po tym czasie wyłożyć na stolnicę, na wierzch położyć ser feta i natkę pietruszki, krótko wyrobić (do połączenia składników z ciastem). 
    Uformować 4 placki o długości 15 cm i szerokości 6 cm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując duże odległości między chlebkami. 
    Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 25 minut. 
    Rozgrzać piekarnik do temp. 200 ºC
    Wierzch ciasta posmarować delikatnie oliwą, wcisnąć oliwki i posypać natką pietruszki.  
    Na powierzchni zrobić małe zagłębienia palcami. 
    Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut (do zezłocenia). 


    Smacznego!

    P.S. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno. 
    Idealny do kanapek. 

    Źródło inspiracji: Linda Doeser "Pieczenie chleba" (przepis zmodyfikowany) 

    13 komentarzy:

    1. Odpowiedzi
      1. Takie zgrabniutkie, w sam raz do pysznej kanapki :-)

        Usuń
    2. PIĘKNE CI WYSZŁY!!Po prostu piękne!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. dziękuję :-) Szkoda, że zapachu nie da się dołączyć do zdjęć :-)
        Pozdrawiam serdecznie

        Usuń
    3. Odpowiedzi
      1. Pyszniutkie, szczególnie te ciepłe i pachnące :-)

        Usuń
    4. Basiu, kiedy ja zdąże wypróbować te Twoje pyszności, no kiedy powiedz mi;) Nigdy nie robiłam focacci, a jadłami bardzo mi smakowała;)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Na pewno dasz radę, a jeśli nie, to pamiętaj, że masz do mnie zaproszenie :-)
        Pozdrawiam

        Usuń
    5. Jak duże są te chlebki po upieczeniu?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Troszkę większe niż te zaraz po przygotowaniu i uformowaniu, 4 placki o długości ok. 15 cm i szerokości 6 cm (grubość ok. 1,5 cm).
        Pozdrawiam serdecznie :-)

        Usuń
    6. Nieziemskie pyszności!
      Tyle czasu biorę się za focaccię, że chyba już najwyższy czas.

      OdpowiedzUsuń
    7. Ale muszą być pyszne, tak cudnie wyglądają, ja zamiast feta kupuję w lidlu ser Bałkański, jest trochę delikatniejszy, ale myślę że też by pasował:)

      OdpowiedzUsuń