Hiszpanie mają swoje empanadas, Grecy kruche wypieki z ciasta filo, natomiast Włosi pyszne i wypełnione po brzegi calzone.
W zasadzie jest to pizza w zdecydowanie odmiennej wersji, z której gorący ser wylewa się z chrupiącego ciasta.
Idealne do zabrania na piknik lub na lunch w pracy. Nieocenione podczas żywego piłkarskiego kibicowania! :-)
Składniki nadzienia na pewno macie w lodówce; odrobina sera, wędliny, cebulka, czosnek pomidor, świeże lub suszone zioła i pieczarki.
Z powodzeniem można też wykorzystać grillowane warzywa z obiadu lub szpinak przygotowany jak do tartaletek z łososiem.
Wszystkie składniki zostały odchudzone, a ciasto dodatkowo wzbogacone zdrową mąką orkiszową pełnoziarnistą i całym mnóstwem typowo włoskich ziół.
Smacznego kibicowania!
Składniki ciasta:
(na 8 pierożków)
- 400 g mąki pszennej
- 100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej lub pełnoziarnistej pszennej
- 300 ml mleka
- 35 g świeżych drożdży
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonych pomidorów w proszku (opcjonalnie)
- dodatkowo: 1 jajko do posmarowania wierzchu
Masło stopić, dodać mleko i ostudzić do letniej temperatury.
Dodać cukier i drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut (drożdże powinny zacząć pracować).
Do dużej miski przesiać mąki, dodać rozczyn, oliwę, sól i przyprawy.
Wyrobić ciasto przez ok. 10 minut (powinno odstawać od brzegów naczynia).
Uformować kulę, wierzch posmarować oliwą , odłożyć do miski.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 godzinę).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części.
Każdą z nich wyrobić krótko na wysypanej mąką stolnicy, rozwałkować na okrągły placek o średnicy 15 cm.
Na środku każdego ułożyć 1/8 część wystudzonego, przygotowanego wcześniej nadzienia, zostawiając 2 cm wolne brzegi.
Złożyć w pół formując calzone, jednocześnie bardzo dokładnie skleić brzegi, aby nadzienie nie wypływało podczas pieczenia.
Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując 5 cm odstęp między pierożkami.
Przykryć ściereczką i całość odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 200 ºC.
Wierzch calzone posmarować rozmąconym jajkiem.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut, aż wierzch będzie pięknie złoty.
Nadzienie pieczarkowe:
- 400 g pieczarek, dokładnie umytych, oczyszczonych i pokrojonych
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 2 pomidory, obrane ze skórki i pokrojone
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- świeżo zmielony pieprz i sól morska do smaku
- 200 g szynki
- 100 g kabanosów drobiowych (opcjonalnie)
- 125 g mozzarelli, porwanej na drobne kawałki
- 2 małe oscypki, drobno starte
- 1 łyżka natki pietruszki
Patelnię teflonową rozgrzać, wrzucić na nią pieczarki i smażyć na dużym ogniu często mieszając, dopóki sok nie odparuje.
Dodać oliwę, czosnek i cebulę, podsmażyć przez 3 minuty.
Dodać szynkę, kabanosy, bazylię, oregano i pomidory, smażyć przez kolejne 5 minut, aż pomidory się rozpadną a całość wyraźnie zgęstnieje.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, ostudzić.
Do zimnej masy dodać mozzarellę, oscypek i natkę pietruszki, dokładnie wymieszać.
Smacznego!
Uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńja też, są idealne na piknik (ostatnio na Pustyni Błędowskiej) :-)
UsuńWspaniale wyglądają. Idealne na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńIdealne na śniadanie, obiad i kolację :-)
Usuńkocham włoskie przysmaki :)
OdpowiedzUsuńJa też, choć lubię też hiszpańskie :-)
UsuńUwielbiam włoską kuchnię a pierożki wyglądają zabójczo, od dziś tydzień włoski w Lidlu, właśnie wybieram się na zakupy po jakieś przysmaki.
OdpowiedzUsuńBasiu zrobliliśmy je dzisiaj z Wojtusiem Pychotka
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :-)
UsuńNam też bardzo smakują i znikają bardzo szybko :-)
Pozdrawiamy Was serdecznie, buziaki dla Dzieciaków!
Tak przeglądam twoje przepisy i wiesz co? Akurat jutro miałam robić calzone ;)
OdpowiedzUsuńPychotka!