19 czerwca 2012

LETNI ŁOSOŚ Z KUSKUSEM

Pomysł na lekki i orzeźwiający obiad pełen warzyw 




W końcu przyszło do nas lato :-) i to jakie :-) Skoro więc mamy upał, jak w słonecznej Hiszpanii, to najwyższy czas na lekkie obiady pełne warzyw i dobrych kwasów Omega 3. 
Duszona cukinia, cebulka i szparagi podane z kawałkiem soczystego łososia i niezwykle orzeźwiającą sałatką z dojrzałych pomidorów i kuskusu.
Całość ożywiona sporą ilością soku z cytryny, natki pietruszki i koperku. 
Pomysł podchwycony z książki "Moje obiady" Jamiego Olivera, który chwali się, iż przygotowanie tego dania zajmuje mu dokładnie 5 minut i 48 sekund :-) 
No cóż, nie mam takiego doświadczenia jak Jamie, ale przygotowanie tej pyszności zajęło mi 12 minut (sekund nie liczyłam), więc nie jest tak źle :-) 
Oczywiście dodałam polskie akcenty (koperek, natka i nasze pyszne pomidory malinowe). 
Zdecydowanie polecam, jeśli lubicie letnie warzywa i lekkie obiady!

Składniki: 
(na 2 porcje) 
  • 2 duże i dojrzałe pomidory malinowe, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki świeżego koperku, drobno pokrojonego
  • 3 łyżki natki pietruszki, drobno pokrojonej
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 g kuskusu
  • wrzątek
  • 2 porcje po 150 g filetu łososia ze skórą, ale bez ości
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała młoda cukinia, pokrojona w kostkę 
  • pęczek zielonych szparagów, przygotowanych jak do risotto
  • 1 mała młoda cebulka, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 mała papryczka chili (niekoniecznie), drobno pokrojona
  • 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
W misce wymieszać pomidory ze szczypiorkiem, natką, koperkiem i sokiem z cytryny, odstawić.
W międzyczasie kuskus przełożyć do miski i zalać wrzątkiem, aby woda sięgała lekko powyżej kaszki, dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, lekko wymieszać widelcem, przykryć i odstawić na 3 minuty. 
Rozgrzać patelnię teflonową. Położyć na niej przyprawione solą i pieprzem filety łososia, smażyć krótko na silnym ogniu (po ok. 1,5 minuty z każdej strony, aby mięso było ścięte, ale nie przesmażone). 
Łososia zdjąć z patelni i odstawić na czas przygotowania warzyw. 
Pomidory wymieszać z kuskusem, doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Na tej samej patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodać cebulkę, cukinię, szparagi, czosnek i chili (jeśli używamy). Całość podsmażać na dużym ogniu przez 5 minut, bardzo często mieszając. 
Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Warzywa przesunąć na połowę patelni, obok ułożyć kuskus (na 1 minutę), aby się lekko ogrzał. 
Na wierzchu warzyw ułożyć łososia, patelnię przykryć pokrywką i zostawić na ogniu przez 1 minutę. 
Przełożyć na talerze. 
Wierzch każdej porcji udekorować łyżką jogurtu. 


Smacznego!

Inspiracje: "Moje obiady" Jamie Oliver

4 komentarze:

  1. Tych upalow troche zazdroszcze - tu dosc cieplo, ale ranki jeszcze chlodne... Rybka z pewnoscia pyszna, a do tego zdrowa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam serdecznie i przesyłam odrobinę upału :-) i słońca.

      Usuń
  2. Zdecydowanie tak. Wspaniałe! Mam kus kus w szafie, lecę więc po łososia. Na takie temperatury danie naprawdę idealne. Lekki, sycące i szybkie. Może pościgam się z Jamim na czas:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać, jak Ci wyszedł wyścig :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń