8 czerwca 2012

UROCZE BABECZKI CZEKOLADOWO-TRUSKAWKOWE

Kruche, mocno czekoladowe babeczki z truskawkowym musem


Eleganckie ciasteczka, którym trudno się oprzeć :-) 
Zestawienie niezwykle kruchego ciasta z delikatnym, letnim musem i świeżymi owocami.  
Smakiem przypominają czekoladki deserowe z owocowym nadzieniem. 
Brzmi zachęcająco? 
Smakuje jeszcze lepiej :-)

Składniki ciasta:
(wystarczy do przygotowania 20 babeczek,
ciasto można zamrozić na 30 dni)
  • 250 g mąki
  • 50 g kakao
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 20 foremek o średnicy 6 cm (wierzchołek)
Mąkę z kakao przesiać do miski, dodać cukier puder i sól, wymieszać.
Dodać zimne masło i rozetrzeć palcami, do momentu uzyskania kruszonki. 
Następnie dodać zimne żółtka, zagnieść (zachowując umiar). 
Uformować w kulę, którą zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. 
Po tym czasie rozwałkować na stolnicy lekko oprószonej mąką na placek o grubości 4 mm.
Wylepić nim wnętrza foremek, ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. 
Piekarnik rozgrzać do 200 C. 
Foremki z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 15-20 minut. 
Ostudzić na kratce kuchennej.
Wyjąć z foremek i udekorować musem truskawkowym i owocami tuż przed podaniem. 


Mus truskawkowy:
  • 400 g truskawek, bez szypułek, umytych i osączonych
  • 2 łyżki żelatyny
  • 200 ml śmietanki 30 % tłuszczu
  • 8 łyżek cukru pudru 
  • dodatkowo: truskawki do dekoracji 
Truskawki zmiksować, wymieszać z cukrem pudrem i odstawić do lodówki. 
Żelatynę przełożyć do miseczki, zalać 5 łyżkami zmiksowanych truskawek, wymieszać i odstawić na 10 minut. 
W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietankę kremówkę. 
Rozpuścić żelatynę wstawiając miseczkę do rondelka z wrzącą wodą. 
Lekko ostudzić, wymieszać z truskawkami.  
Kiedy mus truskawkowy zacznie wyraźnie gęstnieć (jeśli truskawki będą schłodzone to natychmiast) dodać do miski ubitą śmietankę i dokładnie, lecz delikatnie wymieszać, aby masa pozostała napowietrzona. 
Przygotowanym musem wypełnić wnętrza ostudzonych babeczek, ozdobić owocami i od razu podawać. 


Smacznego!

Inspiracje: Magazyn "Kuchnia" 6'2012 (przepis na mus, zmodyfikowany)

Truskawki 2012

7 komentarzy:

  1. Pysznie! Zjadłabym sobie! Ślicznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepięknie się prezentują i pysznie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tak, urocze, eleganckie i zachęcające :) wyglądają wspaniale :) porywam od razu dwie :P ah ta słodka zachłanność ;) wybacz!

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznego! :-),
    Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też były pyszne :) Maciuś i Tomuś wniebowzięci ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyobrażam sobie ich słodkie, śliczne minki :-)
      Pozdrawiamy serdecznie :-)

      Usuń