11 lipca 2012

BRIOSZKI JAGODOWO-SEROWE

Mięciutkie jagodowo-serowe babeczki z ciasta drożdżowego



Wariacja na temat słynnych jagodzianek z dzieciństwa
Wnętrze tego delikatnego ciasta pełne jest słodkiego nadzienia serowego i świeżych jagód. 
Dzięki przygotowaniu w formie muffinkowej smakowity środek nie wypływa na zewnątrz, zostawiając wszystko, co najlepsze, dla nas :-) 
Zdecydowanie polecam, obowiązkowo w towarzystwie porannej kawy :-) 


Składniki ciasta drożdżowego:
(na 24 babeczki)
  • 500 g mąki pszennej (użyłam zamojskiej)
  • 200 ml mleka (w zależności od wilgotności mąki)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 70 g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka likieru różanego (można zastąpić rumem lub wódką)*
  • szczypta soli
  • dodatkowo:
  • ok. 250 g jagód, bardzo dokładnie umytych i osuszonych
  • 1 rozkłócone jajko do posmarowania wierzchów
  • formy z wgłębieniami do muffinek
  • 24 papierowe papiloty do muffinek
Masło roztopić, ostudzić do temperatury pokojowej (nie może być gorące).
Mleko podgrzać do letniej temperatury, dodać cukier i drożdże, dokładnie wymieszać. 
Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut (w tym czasie powinny zacząć pracować). 
Jajko ubić z żółtkami, odstawić. 
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać szczyptę soli, rozczyn, masę jajeczną, masło, alkohol. 
Całość wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie lśniące. 
W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub mleka. 
Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1-1,5 godziny. 

Nadzienie serowe:
  • 300 g półtłustego białego sera, zmielonego lub zmiksowanego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki suchego proszku budyniowego (waniliowego lub śmietankowego)
Ser bardzo dokładnie wymieszać z cukrem pudrem, budyniem w proszku i żółtkiem. 
Gotowe :-) 






Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, podzielić na 24 części. 
Z każdej z nich uformować okrągłą bułeczkę, następnie rozwałkować na placek o średnicy 8 cm.
Na środek każdego położyć 1 niepełną łyżkę nadzienia serowego i rozsmarować na całym placku. 
Na wierzch położyć łyżeczkę jagód. 
Placek złożyć na pół, zamykając nadzienie w środku (nie sklejając brzegów). 
Półokrągły placek znowu złożyć na pół tworząc trójkąt. 
Brioszki wkładać do wyłożonych papierowymi papilotami wgłębień na muffinki (otwartymi zwojami ku górze, dociskając lekko do formy, aby dobrze ją wypełniły). 
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut. 
Po tym czasie wierzch bułeczek delikatnie posmarować jajkiem, następnie posypać pozostałymi jagodami (opcjonalnie).  
Wstawić do nagrzanego do 180 ºC  piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut, aż brioszki będą złote z wierzchu. 
Odstawić na kratkę kuchenną do ostygnięcia. 


Smacznego!

23 komentarze:

  1. Są prześliczne! A do tego z serem, mniam!

    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, cała przyjemność po mojej stronie!
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Są piękne! No i muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Brioszek nie jadłam, śliczne są :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, fajnie smakują :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. Ale żeś to pysznie wykombinowała Basiu! Cudowne! Zapisuję i jak znowu będę miała jagody, to zrobię;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, lubię serowe drożdżówki i jagodzianki, więc połączyłam w całość (fajnie się komponującą).
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  5. Przepyszny pomysł! Jutro zabieram się za pieczenie!
    Pozdrawiam serdecznie - bardzo smaczny blog:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję :-)
    Daj znać, jak Ci smakują :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają rewelacyjnie :) Puszyste, pełne jagód i z dodatkiem serka...już niczego więcej nie potrzeba!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...tylko filiżanki porannej kawy z mlekiem... :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Polecam, nie będziesz żałować :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  9. mniam,mniam, musze je zrobic:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    2. Pyszne musiały być, a jakie śliczne!:)
      Pozdrawiam

      Usuń
    3. Pyszniutkie :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  10. Piekliśmy dziś z Wojtkiem brioszki w wersji serowo-wiśniowej i budyniowo wiśniowej. REWELACJA! To jest mój kolejny hit z Twojego bloga. Wyszły przepyszne. Tylko mi pomocnik wyjadł połowę wiśni ;-)

    OdpowiedzUsuń