Pomysł na lekkie i bardzo wakacyjne ciasto, pełne jagód i truskawek.
Bardzo kusząca propozycja na letnie popołudnie w ogrodzie.
Wykorzystałam sprawdzony patent z białego tortu z kiwi i pomarańczami.
Skoro mamy zatrzęsienie polskich owoców to właśnie one są podstawą tego ciasta.
Dzieci na pewno będą zadowolone, a dorośli też się uśmiechną z radości :-)
Pyszności!
Zdecydowanie polecam!
Składniki ciasta:
(na 12 porcji)
- 115 g mąki pszennej tortowej, przesianej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 125 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 2 duże jajka
- 90 ml mleka
- 1 łyżka rumu
- papier do pieczenia
- tortownica o średnicy 24 cm
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 ºC.
Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć z cukrem, pastą waniliową i szczyptą soli do uzyskania puszystej masy.
Dodawać kolejno jajko po jajku, miksując ok. 4 minuty.
Przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dolać mleko i rum, miksować przez 1 minutę.
Przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch.
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut, aż wierzch będzie pięknie złocisty, a patyczek wetknięty w środek ciasta i wyjęty będzie czysty.
Ostudzić na kratce kuchennej.
Po ostudzeniu ciasto ponownie ułożyć na spodzie torownicy i zapiąć jej obręcz.
Biała i puszysta masa:
- 180 g białej czekolady
- 200 g serka homogenizowanego waniliowego, słodzonego
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 90 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 375 ml śmietanki tortowej 30%, bardzo mocno schłodzonej
Serek homogenizowany wyjąć z lodówki, aby zdążył się ocieplić (serek, rozpuszczona czekolada i żelatyna powinny mieć podobną temperaturę, dzięki czemu masa się nie zwarzy).
Czekoladę połamać na małe kawałki, włożyć do garnka z podwójnym dnem i ostrożnie rozpuścić w kąpieli wodnej (kąpiel wodną opisałam przy przepisie na Tort Sachera), ostudzić (powinna pozostać płynna).
Żelatynę dodać do zimnego soku pomarańczowego, pozostawić na 5 minut (w tym czasie żelatyna napęcznieje).
Wstawić do kąpieli wodnej i ciągle mieszając rozpuścić, ostudzić (nie można zagotować).
Śmietankę lekko ubić (powinna być napowietrzona i swobodnie opadać z łyżki, nie powinna być sztywna).
Serek przełożyć do miski, dodać cukier, zmiksować.
Jednocześnie dodać żelatynę i rozpuszczoną czekoladę, połowę ubitej śmietanki.
Zmiksować jedynie przez 1 minutę, aż składniki się połączą.
Dodać pozostałą śmietankę i wymieszać delikatnie łyżką.
Wyłożyć na spód ciasta, wyrównać wierzch, lekko powciskać w masę połowę truskawek. Wstawić do lodówki na czas przygotowania wierzchu.
Dodatkowo:
- 1 galaretka truskawkowa, rozpuszczona w 400 ml wrzącej wody
- ok. 200 g truskawek
- ok. 150 g czarnych jagód
Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzącej wody, schłodzić.
Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia (powinna jednak pozostać płynna).
Wierzch tortu udekorować owocami u zalać lekko tężejącą galaretką.
Ponownie odstawić do lodówki do schłodzenia (w czasie upałów na min. 4 godziny, a najlepiej na całą noc).
Smacznego!
Inspiracje: "Złota księga czekolady" praca zbiorowa (przepis zmodyfikowany)
Basiu, ten Twój tort to prawdziwe wakacje wśród torcików na zimno!
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
OdpowiedzUsuńPodczas robienia zdjęć w ogrodzie pszczółki i osy też były zainteresowane! ;-)
Pozdrawiam
dziękuje za dodanie wpisu do akcji Słodkie Wakacje ;] pozdrawiam adelina
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Basiu to jest właśnie wakacyjny torcik:) leciutki, kolorowy oj pyszny!
OdpowiedzUsuńi tak pięknie kojarzący się z letnim czasem :-)
UsuńTo takie ciasta biedronki :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, bo biedroneczki są w kropeczki :-)
Usuńidealna sceneria dla tortu! rekompensujesz mi brak letniej pogody na pomorzu ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się i przesyłam go jeszcze więcej :-)
UsuńPozdrawiam słonecznie!