27 lipca 2012

GÓRALSKA PIZZA

...z kurkami, szynką, oscypkiem, bazylią, cebulką i żurawiną, na bardzo cienkim pełnoziarnistym spodzie 



Pizzza w prawdziwie włoskim stylu, bo spód ciasta jest wyjątkowo cienki i chrupiący (a przy okazji zdrowszy, bo wzbogacony o bogatą w błonnik mąkę pełnoziarnistą).
Świadomie zrezygnowałam z mieszanki przypraw, jakiej zwykle używam, aby dodatki odegrały główną rolę. 
Zatęskniłam za zakopiańskimi smakami i tak się szczęśliwie złożyło, że w lodówce czekał piękny, żółto-herbaciany oscypek, zakupiony na targowisku u zaprzyjaźnionego górala. 
A skoro oscypek, to każdy wie, że obowiązkowo, dla kontrastu, musi być żurawina. 
Przeszukałam spiżarnię i znalazłam ostatni słoiczek dwuletniej konfitury żurawinowej, z całymi owocami (całą resztę zjedliśmy z pieczonym serkiem camembert, mniam :-), a więc w tym roku z całą pewnością zrobię jej więcej). 
Nie mogło też zabraknąć świeżutkich kurek, których jest teraz zatrzęsienie, i aż żal nie skorzystać. 
Całość obłożona cebulką, plasterkami szynki oraz listkami bazylii. 
Zdecydowanie polecam!
Smaki wyjątkowo się uzupełniają!



Składniki ciasta:
(2 cienkie pizze o średnicy 25 cm)
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej pszennej (można zastąpić mąką pszenną) 
  • 25 g świeżych drożdży
  • 180-200 ml wody źródlanej  
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy do posmarowania wierzchu
Wodę lekko podgrzać, aby była letnia. 
Dodać do niej cukier i drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut (drożdże powinny zacząć pracować). 
Do dużej miski przesiać mąki, dodać oliwę, sól i pieprz. 
Wyrobić ciasto przez ok. 10 minut (powinno odstawać od brzegów naczynia). W razie potrzeby dodać  odrobinę mąki. 
Uformować kulę, wierzch posmarować oliwą , odłożyć do miski.  
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 godzinę). 
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 250 ºC
Wyrośnięte ciasto podzielić na części. 
Każdą z nich wyrobić krótko na wysypanej mąką stolnicy, rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok. 25 cm. 
Wyłożyć na wysmarowaną oliwą blachę do pieczenia. 
Wierzch posmarować oliwą.
Ułożyć kurki, cebulkę, listki bazylii, szynkę, oscypka i żurawinę. 
Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 10-15 minut, aż pizza będzie wyraźnie złocista. 
Upieczoną podawać z rukolą i ulubionym sosem 

Duszone kurki: 
  • 200 g kurek, bardzo dokładnie oczyszczonych i umytych (bez piasku :-)), pokrojonych, jeśli są duże 
  • 1/2 cebuli, drobno pokrojonej
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki 
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • sól morska do smaku
Na patelni lekko rozgrzać oliwę z masłem. Dodać kurki, cebulkę i czosnek i smażyć na średnim ogniu przez ok. 15 minut, aż cały płyn odparuje.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić. Wmieszać drobno pokrojoną natkę pietruszki. 



Dodatkowo: 
  • 1 duży oscypek (ok. 200 g), pokrojony w plastry
  • garść świeżej bazylii
  • 100 g szynki (użyłam cienko krojonej szwarcwaldzkiej)
  • 1/2 młodej cebulki, pokrojonej w talarki
  • 4 łyżki konfitury żurawinowej (najlepsza domowa z całymi owocami) 
  • 1 duży pomidor malinowy, pokrojony w plasterki
  • garść świeżej rukoli do podania z pizzą 

Ilość składników może być dowolnie modyfikowana :-)



Smacznego! 

Kuchnia Bardzo Włoska 2012

2 komentarze:

  1. wygląda apetycznie:) chętnie spróbowałabym kawałeczek:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam :-)
      Smaki całkowicie letnie i świeże :-)

      Usuń