31 lipca 2012

LODY JAGODOWO-JOGURTOWE

W temacie jagodowym - niebiańskie lody :-) 



Znowu stałam się monotematyczna - tym razem nie mogę się oderwać od moich ukochanych czarnych jagód, po prostu nie mam ich dość :-) 
Był już torcik, gofry pełne jagód, jagodzianki, a w międzyczasie zapraszam na lody (choć w głowie mam jeszcze kilka pomysłów na wykorzystanie jagód w kuchni - ale to wkrótce :-))  
Są to prawdziwe lody, bez żadnych barwników i sztucznych dodatków (piękną barwę zawdzięczają dużej ilości leśnych pyszności). 
Smak dzieciństwa odżywa na nowo!
Polecam na upały :-) 

Składniki:
  • 100 g cukru
  • 4 łyżki wrzącej wody
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka konfitury różanej (opcjonalnie)
  • 70 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30% tłuszczu
  • 200 ml jogurtu greckiego (w mojej wersji light)
  • 200 g czarnych jagód, bardzo dokładnie umytych i osuszonych
Cukier przełożyć do miseczki, dodać wrzącą wodę i mieszać, dopóki cukier się nie rozpuści,  ostudzić.  
Dodać serek, jogurt, śmietankę, pastę waniliową, jagody i konfiturę z róży, dokładnie zmiksować. 
Wstawić do zamrażarki na 2 godziny. 
Po tym czasie wyjąć i zmiksować. 
Ponownie włożyć do mrożenia na 2 godziny.
Całość zmiksować i pozostawić do chłodzenia najlepiej na całą noc. 
Wyjąć z lodówki na 20 minut przed jedzeniem, aby lody zmiękły.  
Nakładać łyżką ogrzaną w gorącej wodzie.




Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Mmm...smakowicie wyglądają :) Idealne na dzisiejszy upał :) U mnie też zaczynają królować jagody :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam ten czas, kiedy jagody są wszechobecne :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Smakowite i takie owocowe!
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń