Czy pamiętacie smak ciasta "Konik Polny" Nigelli Lawson?
Orzeźwiające połączenie mięty i czekolady nie da o sobie zapomnieć, prawda?
Jeśli tęsknicie za tym smakiem to zapraszam do spróbowania lodów, które są świetnym wspomnieniem tego słynnego "wypieku" :-)
Dodatkowego smaku dodaje tu cukier trzcinowy i skórka z limonki oraz likier miętowy, który w wersji bezalkoholowej można zastąpić syropem miętowym.
Zdecydowanie polecam!
Składniki:
- 125 mascarpone
- 60 g brązowego cukru
- 3 łyżki wrzącej wody
- 125 ml śmietanki
- 250 ml mleka
- 100 ml likieru miętowego (w wersji bezalkoholowej można zastąpić taką samą ilością syropu miętowego)
- skórka otarta z 1 limonki
- garść listków świeżej mięty
- 50 g mlecznej czekolady, pokrojonej na małe kawałki
Limonkę sparzyć wrzącą wodą i bardzo dokładnie umyć, następnie zetrzeć skórkę (bez białych części, które są gorzkie).
Cukier zalać wrzącą wodą i wymieszać do rozpuszczenia, ostudzić.
Serek mascarpone zmiksować z syropem z cukru, śmietanką, mlekiem, likierem miętowym (lub syropem miętowym) i świeżymi listkami mięty.
Wstawić do zamrażarki na 2 godziny.
Po tym czasie ponownie zmiksować i odstawić do zamrażarki na 2 godziny.
Jeszcze raz zmiksować, dodać kawałki czekolady, dokładnie wymieszać i wstawić do zamrażarki na całą noc.
Lody przygotowane z likierem miętowym nie zamarzają na "kamień" i pozostają gładkie.
Smacznego
!
o mogłam dodać do moich lodów czekolade:)
OdpowiedzUsuńPolecam :-)
UsuńNie wiem jak to jest możliwe, że czekolada tak pysznie łączy się z czekoladą :-)
A wydaje się, że to tak odległe smaki...
Pozdrawiam serdecznie!
Mój ulubiony smak lodów, mniammm
OdpowiedzUsuńI jeden z moich ulubionych, taki oryginalny :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Cudne! chyba też jakieś lody stworzę, ale znowu pójdzie w boczki, już mi ciano tu i tam;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńStwórz, dużo w tym zabawy, jak się czeka, aż zamarzną :-)
UsuńSkąd ja znam to uczucie...? :-)
Pozdrawiam serdecznie!