W końcu, ku naszej uciesze, stragany zasypane są woreczkami z bobem :-)
I piętrzą się tak pięknie i tak nieśmiało spoglądają w naszą stronę...skusiłam się od razu :-)
Letni smak już zawsze będzie mi się kojarzył z niesamowitymi gotowanymi pierożkami mojej babci (tylko ona umie wyczarować pyszny obiad z najprostszych, ogrodowych składników - przepis już niedługo, po upałach).
Niezastąpiony dodatek do wakacyjnego barszczu ukraińskiego, a także zdrowa, przekąskowa alternatywa dla chipsów.
Świetnie komponuje się z czosnkiem, sokiem z cytryny i...miętą :-) Wszystko w formie lekkiej sałatki.
Zdecydowanie polecam!
Winegret miętowo-cytrynowy:
- mała garstka listków świeżej mięty
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- sok z 2 cytryn + skórka otarta z połowy cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- woreczek młodego bobu, ugotowanego w osolonej wodzie
Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie, ostudzić.
Obrać z zewnętrznej osłonki. Miękkie środki przełożyć do miski.
Przygotować winegret:
cytryny sparzyć wrzącą wodą, następnie bardzo dokładnie wymyć.
Z połowy jednej zetrzeć skórkę (bez białych części), następnie wycisnąć sok.
Listki mięty drobno pokroić lub porwać na kawałki, przełożyć do słoiczka.
Dodać sok i skórkę z cytryny, czosnek, miód, sól i pieprz, oliwę.
Słoik szczelnie zamknąć i potrząsnąć nim kilka razy, do wymieszania składników sosu w emulsję.
W razie potrzeby doprawić do smaku solą lub miodem.
Przygotowanym winegretem polać bób, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
Jest idealnym dodatkiem do mięsa.
Smacznego!
W lodówce mam bób :)
OdpowiedzUsuńCzeka na sałatkę :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
To może być ciekawe :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście ciekawe połączenie, choć zaskakująco smakowite!
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Basiu, niezwykle lekka i pyszna sałatka! bób, mięta i cytrynka.
OdpowiedzUsuńmyślę, że zadowoli każdego miłośnika lekkich smaków i bobu!
Zdecydowanie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :-)
Fajna sałatka. Często robię sałatki z bobem, ale nie próbowałam jeszcze z dodatkiem mięty - muszę koniecznie to nadrobić, bo jestem pewna, że smakowałoby mi takie połączenie.
OdpowiedzUsuń