20 lipca 2012

SŁONECZNE BUŁECZKI Z OLIWKAMI I PESTO

Zrolowane pełnoziarniste bułeczki o smaku domowego pesto, pełne zielonych oliwek 




"Udziwnione" śniadaniowe bułeczki z pełnego ziarna, posmarowane domowym pesto bazyliowo-pietruszkowym i posypane zielonymi oliwkami.
Ciasto wystarczy zrolować, pociąć na kawałeczki i poukładać w formie do pieczenia obok siebie. Podczas pieczenia bułeczki pięknie wyrastają i rumienią się. 
Idealne do odrywania, kiedy są jeszcze lekko ciepłe a masełko ogrzewa się pod ich wpływem. 
Jeśli zostaną Wam jakieś skrawki na następny dzień to wystarczy opiec je chwilkę w piekarniku lub tosterze, aby wierzch na nowo stał się chrupiący, a wnętrze delikatne. 
Zdecydowanie polecam! 


Składniki: 
(na 1 chlebek)





  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g mąki mieszanej pełnoziarnistej (użyłam gotowej mieszanki mąki pszennej, żytniej i orkiszowej, pełnoziarnistej - można zastąpić mąką pszenną lub orkiszową pełnoziarnistą) 
  • 230 ml wody źródlanej (niepełna szklanka)
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka domowego pesto bazyliowo-pietruszkowego
  • garść natki pietruszki, pokrojonej
  • 100 g zielonych oliwek bez pestek, odsączonych 
  • 50 g żółtego sera, drobno startego
  • 3 łyżki pesto do posmarowania bułeczek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek do posmarowania wierzchu bułeczek i spodu formy 
  • forma do tarty o średnicy 24 cm

  • Do wody dodać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na 5 minut. Mąki przesiać do dużej miski, dodać sól, 1 łyżkę pesto, wodę z drożdżami i 2 łyżki oliwy i zagnieść ciasto (ok. 10 minut). 
    Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 30 minut). 
    Po tym czasie wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką. 
    Rozwałkować na cienki placek o wymiarach 20 cm x 40 cm. 
    Na wierzchu równomiernie rozsmarować pesto, posypać serem, natką i oliwkami. 
    Zwinąć wzdłuż dłuższego boku, zlepić brzeg. 
    Pokroić nożem na 10 plastrów. Spód każdego lekko zlepić, aby pesto i ser podczas pieczenia nie wylewały się spod ciasta. 
    Bułeczki układać na posmarowanej oliwą formę do tarty (widocznymi zwojami ku górze), aby ją wypełniły. 
    Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 25 minut. 
    Rozgrzać piekarnik do temp. 200 ºC
    Wierzch ciasta posmarować delikatnie oliwą.  
    Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut (do zezłocenia). 


    Smacznego!

    8 komentarzy:

    1. chcę taką bułeczkę! Pysznie wyglądają:)

      OdpowiedzUsuń
    2. Dziękuję :-)
      Zapraszam, pozdrawiam serdecznie!

      OdpowiedzUsuń
    3. ale ekstra!
      jednak osobiście zrezygnuję z oliwek xd

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Możesz zastąpić swoim ulubionym składnikiem, np. cebulką :-)
        Pozdrawiam serdecznie!

        Usuń
    4. Bułeczki piękne. Zapisuję do wypróbowania. Dzięki za udział w akcji. Pozdrawiam.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Daj znać jak się udały :-)
        Pozdrawiam serdecznie!

        Usuń
    5. Właśnie upiekłam bułeczki z Twojego przepisu:) Są PYSZNE!!!!:) Dziekuję za przepis:) Polecam wszystkim :) Pozdrawiam życząc smacznego dnia - Kasina :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziękuję :-)
        Bardzo się cieszę!
        Pozdrawiam serdecznie!

        Usuń