23 sierpnia 2012

BAGIETKI CEBULOWE

Domowe, nieziemsko chrupiące bagietki cebulowe (bardzo łatwe) 


Wiem, że polubiliście bagietki własnej roboty, dlatego dziś obiecany przepis na bagietki cebulowe, baardzo aromatyczne i niezwykle chrupiące. 
Zgodnie z sugestią Wiewióry (której dziękuję za inspirację :-)) tym razem przygotowałam je z dodatkiem świeżych drożdży. 
I wyszły lepsze, bardziej delikatne i po prostu idealne :-) 
Świetne do kanapek i wszelkich zastosowań kuchennych. 
U mnie zniknęły w jeden wieczór, kiedy na stole, obok bagietek, pojawił się wielki garnek z małżami a'la marinara (przepis już jutro :-)). 
Smacznego! 

Składniki:
  • 450 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka wody źródlanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 średnia cebula, drobno pokrojona
  • 1 łyżka oliwy 
  • mąka do podsypywania stolnicy
  • papier do pieczenia
Cebulę podsmażyć z oliwą na patelni przez ok. 5 minut, aż stanie się brązowo-złota, ostudzić.  Do wody dodać cukier i drożdże, wymieszać i odstawić na 5 minut. 
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cebulę i rozczyn. 
Zagnieść gładkie i lśniące ciasto, które nie będzie się kleiło do rąk (gdyby było klejące to dodać odrobinę mąki). 
Włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. 
Po tym czasie ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, krótko wyrobić. 
Podzielić na 3 części, odstawić na 5 minut. 
Kolejno uformować podłużne wałeczki (o długości ok. 20-25 cm każdy). 


Wyłożyć na posypany mąką papier do pieczenia ułożony na blasze, zachowując odstęp ok. 6 cm między bagietkami. 
Przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut. 
Piekarnik nagrzać do 220 ºC
Na spodzie piekarnika ustawić naczynie żaroodporne ze szklanką wrzącej wody. 
Bagietki naciąć ukośnie bardzo ostrym nożem. 


Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut, aż staną się złote. 
Gorące ostudzić na kratce kuchennej. 


Inspiracje: 
Magazyn "Kuchnia" 07'2010 (przepis i sposób przygotowania zmodyfikowany) 

24 komentarze:

  1. To chyba nie jest chleb więc do akcji nie mogę przyjąć . Jeśli chleb prosze mi napisać . Jeszcze nie odrzucam....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są duże i kształtem przypominają chlebek, składniki też podobne :-)
      Dla mnie takie chrupiące pyszności zastępują chlebek :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Fantastyczne! Nigdy nie piekłam bagietek, myślę, że warto spróbować :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę warto, bo radość przygotowania jest niesamowita, a do tego pyszne kolacje i śniadania gwarantowane!
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. Lubię takie smakowe bagietki, idealne do 'przegryzania' ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zanim się zorientujesz to je zrobisz :-)

      Usuń
  4. Oo z pomidorami byłyby extra:-) Wyglądają przepysznie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pomidorami jest super :-) i jeszcze masełkiem :-)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  5. Wszędzie wszyscy kuszą domowym pieczywem, a ja się zabrać za pieczenie nie mogę. Ale skoro te Twoje bagietki sa łatwe, to wierzę na słowo i zabieram do ulubionych.Od nich zacznę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, nie sprawiają żadnych problemów :-)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  6. Co zajrzę do Ciebie to nowe pieczywo mnie kusi i jak tu nie piec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam domowe pieczywo :-)
      Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  7. ale wypieczone! :) muszą pachnieć świetnie ;)
    pozdraiwam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pachną niesamowicie, jak w najlepszej piekarni :-)
      Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  8. rzeczywiscie zgralysmy sie idealnie z tymi bagietkami, chetnie wyprobuje Twoje bo wygladają wspaniale.
    Podobają mi sie te nacięcia, a smak zapewne wyborny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja nie piekłam jeszcze czosnkowych, więc mam już inspirację :-)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a jakie pyszne :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  10. Mniam, bagietki i do tego z cebulą. jest tak późno a mi zaczyna burczeć w brzuchu. I jak tu wytrzyamć do rana ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj, taka bagietka na śniadanie nie ma sobie równych :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  11. ależ apetycznie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam. Lubię pieczywo z dodatkiem cebulki - nadaje charakteru :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zgadzam się :-) Zwykłe pieczywo nie jest zwykłym, prawda?
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń