Domowe, nieziemsko chrupiące bagietki cebulowe (bardzo łatwe)
Wiem, że polubiliście bagietki własnej roboty, dlatego dziś obiecany przepis na bagietki cebulowe, baardzo aromatyczne i niezwykle chrupiące.
Zgodnie z sugestią Wiewióry (której dziękuję za inspirację :-)) tym razem przygotowałam je z dodatkiem świeżych drożdży.
I wyszły lepsze, bardziej delikatne i po prostu idealne :-)
Świetne do kanapek i wszelkich zastosowań kuchennych.
U mnie zniknęły w jeden wieczór, kiedy na stole, obok bagietek, pojawił się wielki garnek z małżami a'la marinara (przepis już jutro :-)).
Smacznego!
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka wody źródlanej
- 1 łyżeczka soli
- 1 średnia cebula, drobno pokrojona
- 1 łyżka oliwy
- mąka do podsypywania stolnicy
- papier do pieczenia
Cebulę podsmażyć z oliwą na patelni przez ok. 5 minut, aż stanie się brązowo-złota, ostudzić. Do wody dodać cukier i drożdże, wymieszać i odstawić na 5 minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cebulę i rozczyn.
Zagnieść gładkie i lśniące ciasto, które nie będzie się kleiło do rąk (gdyby było klejące to dodać odrobinę mąki).
Włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, krótko wyrobić.
Podzielić na 3 części, odstawić na 5 minut.
Kolejno uformować podłużne wałeczki (o długości ok. 20-25 cm każdy).
Wyłożyć na posypany mąką papier do pieczenia ułożony na blasze, zachowując odstęp ok. 6 cm między bagietkami.
Przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 220 ºC.
Na spodzie piekarnika ustawić naczynie żaroodporne ze szklanką wrzącej wody.
Bagietki naciąć ukośnie bardzo ostrym nożem.
Gorące ostudzić na kratce kuchennej.
Inspiracje:
Magazyn "Kuchnia" 07'2010 (przepis i sposób przygotowania zmodyfikowany)
Magazyn "Kuchnia" 07'2010 (przepis i sposób przygotowania zmodyfikowany)
To chyba nie jest chleb więc do akcji nie mogę przyjąć . Jeśli chleb prosze mi napisać . Jeszcze nie odrzucam....
OdpowiedzUsuńSą duże i kształtem przypominają chlebek, składniki też podobne :-)
UsuńDla mnie takie chrupiące pyszności zastępują chlebek :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Fantastyczne! Nigdy nie piekłam bagietek, myślę, że warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Naprawdę warto, bo radość przygotowania jest niesamowita, a do tego pyszne kolacje i śniadania gwarantowane!
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Lubię takie smakowe bagietki, idealne do 'przegryzania' ;)
OdpowiedzUsuńTak, zanim się zorientujesz to je zrobisz :-)
UsuńOo z pomidorami byłyby extra:-) Wyglądają przepysznie:-)
OdpowiedzUsuńZ pomidorami jest super :-) i jeszcze masełkiem :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Wszędzie wszyscy kuszą domowym pieczywem, a ja się zabrać za pieczenie nie mogę. Ale skoro te Twoje bagietki sa łatwe, to wierzę na słowo i zabieram do ulubionych.Od nich zacznę :)
OdpowiedzUsuńPolecam, nie sprawiają żadnych problemów :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Co zajrzę do Ciebie to nowe pieczywo mnie kusi i jak tu nie piec :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe pieczywo :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie :-)
ale wypieczone! :) muszą pachnieć świetnie ;)
OdpowiedzUsuńpozdraiwam cieplutko!
Pachną niesamowicie, jak w najlepszej piekarni :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie :-)
rzeczywiscie zgralysmy sie idealnie z tymi bagietkami, chetnie wyprobuje Twoje bo wygladają wspaniale.
OdpowiedzUsuńPodobają mi sie te nacięcia, a smak zapewne wyborny.
A ja nie piekłam jeszcze czosnkowych, więc mam już inspirację :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Ale zgrabniutkie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, a jakie pyszne :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Mniam, bagietki i do tego z cebulą. jest tak późno a mi zaczyna burczeć w brzuchu. I jak tu wytrzyamć do rana ;)
OdpowiedzUsuńoj, taka bagietka na śniadanie nie ma sobie równych :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
ależ apetycznie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Mniam. Lubię pieczywo z dodatkiem cebulki - nadaje charakteru :)
OdpowiedzUsuńTak, zgadzam się :-) Zwykłe pieczywo nie jest zwykłym, prawda?
UsuńPozdrawiam serdecznie!