21 sierpnia 2012

CHLEBKI PITA Z ORIENTALNIE PRZYPRAWIONYMI KOTLECIKAMI

...i sosem ogórkowo-jogurtowym 


Orientalna kuchnia w zasięgu ręki :-) 
A wszystko dzięki temu, że moje magiczne pudełko z przyprawami ciągle się powiększa i powiększa (szafka kuchenna, w której "rezyduje" owo pudło pachnie osobliwą mieszanką wszystkich zebranych weń przypraw, od oregano po nowy nabytek, czyli garam masalę). 
I ciągle kusi, aby przygotować nowe smaki :-) 
Właściwie to jest to fast-food w wydaniu domowym, idealny na wieczorne spotkanie przy szklance schłodzonego napoju (chlebki można upiec poprzedniego dnia, sos przygotować wcześniej, a uformowane kotleciki mogą czekać w lodówce na swój czas). 
Kuchnie świata pomieszały się zupełnie w tym zestawieniu, bo mamy chlebki a'la pity, kotleciki a'la kebab i sos a'la tzatziki :-) Do tego mnóstwo świeżych polskich warzyw i papryczka chili dla lubiących pikantne dania!
Zachęcające, prawda? 
Zdecydowanie polecam! 


Składniki na kotleciki:
(na 10 sztuk) 
  • 300 g świeżo zmielonego mięsa cielęcego
  • 1/2 dużej cebuli (startej na tarce o dużych oczkach)
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka przyprawy "garam masala"
  • 1 żółtko
  • ok. 50 g sera "Bursztyn", drobno startego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
Wszystkie składniki wymieszać ręką w dużej misce. Wilgotnymi dłońmi formować podłużne kotleciki (długość ok. 6 cm, szerokość ok. 1,5 cm), układać na talerzu. Schłodzić przez 30 minut. 

Smażyć partiami na średnio rozgrzanej patelni teflonowej (bez tłuszczu), do lekkiego zrumienienia z każdej strony (od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, aby kotleciki nie przywarły do dna i były usmażone z każdej strony). 

Gotowy kotlet przed podaniem przekroić, aby sprawdzić, czy jest wystarczająco wysmażony. 

 
Sos jogurtowo-ogórkowy:
  • 2 duże ogórki gruntowe, obrane i starte na tarce o dużych oczkach
  • 2 łyżki majonezu
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 1 łyżka drobno pokrojonego koperku
  • 1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżka sosu chili (opcjonalnie)
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta mielonej kolendry i kminu


Starte ogórki lekko posolić i odstawić na 10 minut. Powstały sok odcisnąć i wylać. 
Miąższ ogórkowy przełożyć do miski, dodać majonez, jogurt, sok z cytryny, sos chili i wszystkie pozostałe przyprawy, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. 


Dodatkowo:
  • czerwona cebulka, pokrojona w talarki
  • plasterki pomidora
  • czerwona papryka
  • papryczka chili (opcjonalnie)
  • ogórek kiszony
  • inne dowolne warzywa
  • ketchup, musztarda

Chlebki pita opiec, aby wierzch stał się chrupiący (ok. 5 minut w piekarniku nagrzanym do 220 ºC, pod grillem). Przekroić poziomo.
Posmarować sosem ogórkowym, polać ketchupem. 
Ułożyć kotleciki i warzywa. 

Smacznego!

Pomidorowe inspiracje

10 komentarzy:

  1. Lubię takie jedzonko. Dziękuję za dodanie przepisu w akcji psiankowatej. Zapraszam z kolejnymi pysznościami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo chętnie zgłoszę jeszcze inne przepisy :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. super:) uwielbiam domowe burgery!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma lepszych niż domowe, prawda?
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. domowe zawsze 100 razy lepiej smakują i do tego o ile zdrowsze :) smakowicie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, i za to je lubię, bo wiem, co jest w środku :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. ten sos mnie kusi!:) brzmi pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jeśli lubisz greckie klimaty to będzie Ci smakował :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  5. Basiu,

    Twoje burgery z małymi kotlecikami i orientalnymi przyprawami muszą być bardzo smakowite. Takie domowe są zdecydowanie najlepsze, bo i warzywa można wybrać takie, jakie się lubi, bułkę i sosy :)
    Poza tym to fajna zabawa przy robieniu.

    Pozdrawiam serdecznie,
    E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Frajda zrobienia i samo gotowanie są baaaaardzo odprężające :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń