27 sierpnia 2012

HISZPAŃSKI MAKARON (FIDEUA)

Makaron z patelni z kurczakiem, szafranem, papryką i fasolką szparagową



Moje kolejne smaki podróży... :-) 
Jak chyba widać bardzo tęsknię za wakacjami i szukam zapamiętanych smaków :-)  
I okazuje się, iż niewiele trzeba, żeby przenieść się w wymarzone miejsce :-) 
Fideua powstaje tak samo jak paella, z tym małym wyjątkiem, że ryż zastąpiony jest specjalnym makaronem (tzw. fideos). I tak samo jak paella jest wilgotne (nigdy suche), bogate w lokalne składniki (owoce morza, króliki, chorizo, ślimaki i obowiązkowo: oliwę z oliwek) i niezwykle popularne w całej Hiszpanii. Jej odmian chyba nikt nie jest w stanie zliczyć! 
Podstawa to cienki makaron, bulion warzywny lub drobiowy, wędzona papryka w proszku, mięso i warzywa. Hiszpanie dodają też szczyptę szafranu (moje szafranowe zapasy powoli się uszczuplają :-)). 
Wszystkie dobre bary i restauracje przygotowują ją "na zamówienie" (czas oczekiwania zostaje wynagrodzony smakiem). Muszę przyznać, że te odgrzewane też są dobre :-)  
Nawet sklepy z winem specjalizują się w przygotowaniu własnych wersji. A jeśli chcesz dobrać trunek do dania to nie ma lepszego miejsca na świecie, bo porcję paelli lub fideui można zjeść za 2 euro! 
Widziałam przygotowanie na ogniu jednej gigantycznej fideui, na patelni o średnicy przekraczającej 1,5 m (nieziemski widok, a jaki zapach!).
Gorąco polecam, bo przygotowanie nie jest trudne. Najlepiej zacząć poprzedniego dnia od przygotowania dobrego bulionu (lub wykorzystać rosół z obiadu). 
Doznania kulinarne gwarantowane! 


Składniki:
(na 4 porcje) 
  • 350 g makaronu (najlepszy jest „fideos”, można go zastąpić także drobniutkim makaronem kształtem przypominającym ryż)
  • 300 g filetu z kurczaka, pokrojonego w kostkę, zamarynowanego (przez 2 h) z solą, pieprzem, zmiażdżonym ząbkiem czosnku i 2 łyżkami oliwy z oliwek
  • pół czerwonej i pół zielonej papryki pokrojonej w drobną kostkę (aby wzmocnić smak papryki usuwam z niej wewnętrzny „mięsień”)
  • 150 g fasolki szparagowej zielonej, pokrojonej na 1 cm kawałki
  • 1 mała czerwona cebulka pokrojona w drobną kostkę
  • 2 obrane i pokrojone pomidory malinowe
  • kieliszek białego wina (półwytrawne lub wytrawne, opcjonalnie)
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowo-warzywnego
  • dobra oliwa z oliwek
  • sproszkowana wędzona papryka (słodka i pikantna)
  • szczypta szafranu (opcjonalnie)
  • natka pietruszki
  • cytryna
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Na dużej patelni z grubym i nieprzywierającym dnem rozgrzać oliwę z oliwek, dodać kurczaka i podsmażyć na silnym płomieniu do zrumienienia, zdjąć z patelni do miseczki, przykryć folią aluminiową i odstawić na chwilkę.
Na oliwie zrumienić cebulkę, dodać makaron, podsmażyć przez ok. 4 minuty ciągle mieszając, aby nie przywarł do dna. 
Dodać szafran, wlać wino i krótko odparować. 
Dodać pomidory, paprykę, fasolkę, kurczaka, zalać wrzącym bulionem ok. 1 cm powyżej poziomu makaronu. 
Doprawić solą, pieprzem, wędzoną sproszkowaną paryką (słodką i pikantną, do smaku).
Gotować ok. 10-15 minut, aż makaron będzie miękki i wchłonie bulion (mieszać od czasu do czasu, w razie potrzeby dolać bulionu). 
Całość posypać natką pietruszki.

Podawać na stół w patelni, nieodzownym dodatkiem jest swieżo wyciśnięty sok z cytryny 
(tradycyjnie Hiszpanie używają do przygotowania tej pysznej potrawy specjalnej patelni z dwoma uchwytami, tzw. paellery. Często fideua gotowana jest na otwartym ogniu, dzięki czemu wchłania aromat drewna, a na spodzie i wierzchu naczynia tworzy się chrupiąca skorupka).



Que aproveche!

P. S.  Jeszcze kilka wakacyjnych, kulinarnych zdjęć :-) 



Pomidorowe inspiracje

19 komentarzy:

  1. Alez pysznosci! Uwielbiam takie dania. A za kilka dni i ja bede lezec na hiszpanskiej plazy i zajadac sie takimi pysznosciami :))

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I już Ci zazdroszczę :-) Koniecznie spróbuj lokalnych hiszpańskich przysmaków!
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Wędzona papryka, szafran, już czuję ten smak i aromat, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  3. O, muszę zrobić takie danie. Na zdjęciu wygląda przepysznie, a ja lubię hiszpańską kcuhnię (a makaron jeszcze bardziej!).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :-) Średnia dawka wysiłku, a afekt murowany :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. Basiu! Ale Twoja fideua apetycznie wygląda! Nie znałam tej potrawy, miło dowiedzieć się czegoś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :-) Uwielbiam hiszpańskie klimaty, dlatego jeszcze często do nich wrócę :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  5. Basiu, dziekuję Ci, że zostawiłaś u mnie komentarz. Dzieki temu poznałam Twojego bloga i jestem zdziwiona, że nie "znalazłam" Cię wcześniej. Pięknie tu u Ciebie, przepysznie i niezwykle inspirująco.
    Od teraz będę stałym bywalcem tego miejsca. Jak dla mnie jest ono dopasowane idealnie. Nawet dzisiejsza potrawa jest dokładnie w tych klimatach, jakie uwielbiam.
    Pozdrawiam Cię serdecznie :)
    P.S. Nie wiem dlaczego ale czasem spotykam takie miejsca jak to i czuję, że trafiłam do świata stworzonego przez wspaniałego człowieka. To bardzo budujące uczucie. Dziękuję jeszcze raz.

    Asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-) Jest mi bardzo miło :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  6. lubie hiszpanka kuchnie, ten makaron musi byc bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest smaczny :-) Polecam na spotkania z przyjaciółmi (można się pobawić we wspólne gotowanie :-))
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  7. Jaki kolorowy Ten Twój makaronik:)
    Uwielbiam takie smaki, a wygląd potrawy ( u Ciebie niebiański) jest dla mnie bardzo ważny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-) Bardzo kolorowy, prawie wszystkie barwy lata :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Tak, taka mała zamiana ryżu na makaron :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  9. Fideua wygląda cudownie! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-) Smakuje bardzo wakacyjnie i wspomnieniowo :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  10. Moim zdaniem ten hiszpański makaron jest bardzo dobry.

    OdpowiedzUsuń