15 sierpnia 2012

MAKARON MUSZLE Z KURKAMI

Gigantyczne makaronowe muszle zapiekane z kurkami oraz pieczarkami, w sosie śmietanowo-pomidorowym 


Pozostając w temacie kurkowym i oscypkowym zapraszam na włoski makaron typu muszle wypełniony soczystym nadzieniem i zapieczony w kremowym sosie. 
Super pomysł na świąteczny obiad! 

Składniki:
  • 200 g kurek, bardzo dokładnie oczyszczonych i umytych (bez piasku :-)), pokrojonych na drobne kawałki
  • 200 g pieczarek, bardzo dokładnie oczyszczonych i umytych, drobno pokrojonych
  • 1/2 cebuli, drobno pokrojonej
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki 
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • sól morska do smaku
  • 150 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 2 małe oscypki, drobno starte 
  • 50 g żółtego sera, startego na tarce o drobnych oczkach
  • 16 sztuk makaronu muszli  
  • listki bazylii, do pieczenia
Na patelni lekko rozgrzać oliwę z masłem. Dodać kurki, pieczarki, cebulkę, czosnek i smażyć na średnim ogniu przez ok. 15 minut, aż cały płyn odparuje.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić. Wmieszać drobno pokrojoną natkę pietruszki, serek homogenizowany i drobno starty oscypek. Jeszcze raz spróbować i w razie potrzeby doprawić. 
Makaronowe muszle ugotować al dente (wg przepisu producenta, ja użyłam makaronu "luminaconi giganti", gotowałam przez 12 minut).  Ostudzić. 
Makaron napełnić przygotowanym nadzieniem. 
Piekarnik nagrzać do 190 ºC
Dno naczynia żaroodpornego polać sosem pomidorowo-śmietanowym, dodać listki bazylii, następnie ułożyć wypełnione muszle (powinny być prawie całe zanurzone w sosie). 
Wierzch posypać startym żółtym serem. 
Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i zapiekać przez ok. 35 minut, aż makaron będzie miękki, a sos podczas pieczenia będzie "bulgotał". 






Sos pomidorowo-śmietanowy:
  • 2 puszki pomidorów, całych, bez skórki
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka kropli octu balsamicznego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml śmietanki słodkiej "kremówki"
Pomidory, cukier, czosnek i ocet balsamiczny zmiksować, następnie zagotować i pogotować przez 5 minut. 
Dodać śmietankę i całość ponownie zagotować. 
Doprawić do smaku solą i pieprzem. 



Smacznego!

16 komentarzy:

  1. Oblednie wygladaja! Uwielbiam makaronowe dania, takze te zapiekane.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też :-) Te zapiekane zyskują nowy wymiar dzięki chrupiącej skórce z sera :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Jejku jak te muszelki pięknie się prezentują:) Jeśli smakują tak, jak wyglądają to zazdroszczę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak smakują jak wyglądają :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. Patrząc na to danie nie mogę się oprzeć wrażeniu, że nasze polskie zasoby (dary łąk, rzek i lasów) wcale nie muszą chylić czoła przed tymi z zagranicy - do takiej zapiekanki z kurkami lazanie czy musaki się nie umywają. Chwała kurkom i oscypkom!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, zgadzam się w 100%! Żadna musaka nie jest tak dobra, jak nasze polskie kurki w makaronie, zapieczone w sosie!
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. Muszelki skąpane w pomidorach, fajny pomysł. Zapraszam do dalszego zamieszczania przepisów w ramach akcji Warzywa psiankowate.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Na pewno zgłoszę jeszcze nowe pomysły!
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  5. Wygląda bardzo smakowicie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Ciasto jabłkowe to mój faworyt! :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  7. A tu jakie pyszności:-)Uwielbiam kurki:-)

    OdpowiedzUsuń