12 października 2012

PIECZONA KUKURYDZA

Soczysta kukurydza z piekarnika 



Szczerze mówiąc robiłam ją po raz pierwszy w życiu (wcześniej zawsze gotowałam kukurydzę i później wzbogacałam o dodatki smakowe). 
Ale tak mi się spodobało to pieczenie, że już kilka razy delektowaliśmy się jej smakiem. 
Masło wzmocnione jest o czosnek, chilli i natkę pietruszki, dzięki którym zwykła kukurydza staje się zupełnie niezwykłym dodatkiem do obiadu. 
Polecam! 


Składniki:
  • 4 kolby kukurydzy, oczyszczone z włókien i części okrywających
  • 4 łyżki masła, w temp. pokojowej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki
  • 1/2 papryczki chilli, drobno pokrojonej (opcjonalnie)
Masło wymieszać z przyprawami. 
Tak przygotowanym posmarować kolby kukurydzy, następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez ok. 20 minut (przed wyjęciem warto sprawdzić, czy jest już dobrze upieczona). 

Smacznego! 


8 komentarzy:

  1. u mnie też zawsze się kukurydzę gotuje, ale z przyjemnością zrobię raz i taką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam jakąś zbłąkaną kukurydzę w lodówce, więc wypróbuję ją wieczorem w wersji pieczonej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kukurydzę wprost maniakalnie uwielbiam :) Zawsze ją gotowałam, bo tak szybciej. Zdarzyło mi się ją parę razy zgrilować z masełkiem i przyprawami, zawiniętą oczywiście w folię - zupełnie inny, ale i przepyszny smak. Pieczonej jeszcze nigdy nie miałam przyjemności robić, ale chyba dzisiaj skoczę do sklepu poszukać kukurydzy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie próbowałam piec, ale podoba mi się taka alternatywa:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja zawsze mocno smaruję masłem będzie trzeba i doprawić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam taką kukurydzę :))) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pieczona kukurydza jest pyszna... kiedyś piekłam ją na ognisku jak kiełbaski na "patyku" ale ekstra smakuje tez pieczona na widelcu "podpalana" na gazie, do tego masło czosnkowe... mmm :)

    OdpowiedzUsuń