2 października 2012

RACUCHY Z JABŁKAMI

Delikatne drożdżowe racuszki z jesiennymi jabłkami i syropem klonowym 



Kto ich nie zna? 
Zapewne, tak jak mnie, kojarzą się Wam z dzieciństwem, kiedy jadło się je niemal co tydzień :-) 
Każdy z nas ma swój sposób na ich przygotowanie; wersja z wodą lub mlekiem, na słodko lub słono, z jabłkami lub jagodami (moja Babcia robi je z wiśniami z zalewy, pycha!), na sodzie lub drożdżach (u mnie drożdżowe rządzą!), z cukrem pudrem lub dżemem (albo syropem klonowym). 
I choć zawsze robiłam je "na oko" to tym razem wyjęłam wagę z szafki i wszystko dokładnie zanotowałam, aby zawsze były mięciutkie i delikatne, rozpływające się w ustach. 
Zastanawiałam się chwilkę, czy zamieszczać przepis na coś tak prostego, ale czemu nie dzielić się najlepszymi smakołykami? 
Szczerze polecam! 

Podobny smak dzieciństwa znajdziecie także w naleśnikach z kremowym serem i babcinych placuszkach, polecam! 


Składniki: 
(na 20 placuszków) 
  • 250 ml letniego mleka (nie może być gorące) 
  • 30 g cukru 
  • szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • olej do smażenia
  • 2 średnie kwaśne jabłka (użyłam Golden Delicjusz), obranych i pokrojonych na drobne kawałki
  • syrop klonowy, dżem lub inne ulubione sosy do podania 
Do miski wlać mleko, dodać cukier i drożdże, wymieszać i odstawić na 5 minut. 
Po tym czasie do rozczynu przesiać mąkę, dodać jajko, żółtko, mąkę i szczyptę soli. 
Bardzo dokładnie wymieszać mikserem ustawionym na wolne obroty (lub trzepaczką) - ciasto nie powinno mieć grudek. 
Teraz wmieszać kawałki jabłek. 
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. 
Po tym czasie nabierać łyżką porcję ciasta i smażyć z obu stron na teflonowej patelni, na odrobinie oleju, na średnim ogniu (ważne jest, aby płomień nie był zbyt duży, bo wtedy ciasto szybko spali się z zewnątrz, a w środku nadal pozostanie surowe). 

Podawać z ulubionymi dodatkami. 

Smacznego! 


18 komentarzy:

  1. Ooooooo......... pyszności! Uwielbiam racuchy, a że teraz jabłek pod dostatkiem i mam też 3 litry miodu w domu, to użyje go zamiast syropu klonowego i nie ma wyjścia - musi być pysznie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno będzie pysznie :-)
      Myślę, że z polskim miodem nawet lepiej :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. super, ja najbardziej lubię właśnie z jabłkami i koniecznie na świeżych drożdżach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam racuchy z jabłkami...
    muszę je koniecznie zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zazwyczaj jem wersję z innymi owocami, ale nie wiem czy umiałabym się oprzeć Twoim racuchom ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam bo kojarzą mi się z domem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm... pyszności ;) masz rację, racuchy z jabłkiem kojarzą mi się z dzieciństwem, zawsze babcia szykowała je na obiad... Mniam! Twoje są naprawdę puszyste i kuszące..

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie racuchy kojarzą mi się z latami dzieciństwa:)Pychota!!!:P

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaki boski stosik :D Porwałabym kilka placuszków!

    OdpowiedzUsuń
  9. a ja wciaż nie znam smaku syropu klonowego, kojarzy mi się tak hmm czysto amerykańsko :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Kojarzą mi się z dzieciństwem.. kiedy moja mama robiła takie z podwójnej porcji.. wszystko znikało w mgnieniu oka:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Och takie placuszki to sama rozkosz ! Bardzo pysznie się prezentują, szczególnie z syropem ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Racuchy z jabłkami to moje wspomnienie z popołudni spędzonych u mojej babci :) Sama jeszcze nigdy za racuchy się nie wzięłam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepysznie wygladają...i ten syropek. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  14. Odpowiedzi
    1. Pyszne racuszki, moja mama wciąż takie robi gdy przyjeżdżam, również ja robię z jabłkami a czasami z ulubionym twarożkiem(np. z lidla), są tak samo pyszne:)

      Usuń
  15. Palce lizać! Nawet Teściowa powiedziała, że na te racuszki będzie przychodzić tylko do mnie:D!

    OdpowiedzUsuń