30 października 2012

SAJGONKI Z KURKAMI

Sajgonki z warzywami, makaronem ryżowym, kurczakiem i kurkami - lepsze niż w orientalnej restauracji 


Każdy, kto był w orientalnej restauracji na pewno poznał ich smak; 
chrupiące, cienkie ryżowe ciasto ukrywające pyszne nadzienie, zazwyczaj warzywne lub mieszane. Do tego sos sojowy lub słodko-kwaśny i przekąska gotowa! 
Dlaczego nie przygotować takiej uczty w domu?
Myślałam, że papier ryżowy będzie "trudniejszy" w obróbce, ale okazało się, że jest to bardzo prosty sposób na szybki przysmak. Wystarczy tylko przestrzegać opisów z opakowania. 
A nadzienie możemy dobrać do naszych upodobań; 
ja wybrałam kurczaka, kurki, makaron ryżowy, paprykę i kapustę. 
Efekt niesamowity! Zdecydowanie polecam! 

Składniki:

  • ok.  100 g mięsa z piersi kurczaka, bardzo drobno pokrojonego
  • 150 g kurek, dokładnie oczyszczonych
  • 1 malutka cebulka, drobno pokrojona
  • 50 g kapusty pekińskiej, drobno pokrojonej
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1/2 papryki, drobno pokrojonej
  • natka pietruszki i koperek do smaku
  • sól i pieprz 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 100 g ugotowanego, drobnego makaronu ryżowego, pokrojonego na drobno 
  • 1 jajko
  • 2 opakowania papieru ryżowego + miska z ciepłą wodą 





Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojone mięso z kurczaka, cebulkę i czosnek.
Podsmażyć na dużym ogniu przez ok. 3 minuty. 
Dodać drobno pokrojone kurki, paprykę i kapustę. Smażyć przez następne 5 minut, aż składniki lekko się zeszklą, a mięso nie będzie surowe. 
Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Zdjąć z ognia, dodać natkę i koperek, doprawić olejem sezamowym. Ostudzić. 
Dodać makaron ryżowy, dokładnie wymieszać i jeszcze raz spróbować, w razie potrzeby doprawić. 
Wmieszać surowe jajko, aby skleiło całość. 
Pojedyncze arkusze papieru ryżowego moczyć przez kilak sekund w ciepłej wodzie. 
Położyć na stolnicy lub ściereczce. 
W jednym końcu położyć łyżkę nadzienia, założyć boki do środka, aby nadzienie pozostało zakryte. Następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku tworząc sajgonkę. 
Smażyć partiami na rozgrzanym oleju do momentu zrumienienia.
Podawać z ulubionymi sosami. 


9 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, ta chrupiąca "skórka" bardzo kusi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a u mnie czeka papier ryżówy i jakoś nie mogę się za niego zabrać, ale może teraz wypróbuje Twoje nadzienie bo wygląda mega apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o prosze, sajgonek z kurkami jeszcze nie jadlam. bardzo ciekawy pomysl :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię sajgonki,ale bardziej wykorzystuję papier ryżowy do różnego rodzaju postumentów pod mięso.Wrzucony na 1-2 sekundy do gorącej frytury zmienia błyskawicznie swój kształt i można na nim układać np.dekoracyjnie grillowane mięsa.Fajnie wychodzą też koszyczki z papieru ryżowego.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super pomysł, dzięki za inspirację :-)
      Pozdrawiam serdecznie!
      Basia

      Usuń
  5. aż mi ślinka cieknie na ich widok ;))) Pysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  6. W takiej formie kurek jeszcze nie jedliśmy a je po prostu uwielbiamy! Dzięki za wizyte na naszym blog, pozdrawiamy serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. O na pewno są lepsze, w Twoim wykonaniu wyglądają bardzo apetycznie :) Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń