Świetny dodatek do domowego chleba i wszelkich bułeczek!
Spróbujcie upiec swój pierwszy chlebek pomidorowy, z suszonymi pomidorkami, orkiszowo-orzechowy lub domową focaccię.
To wcale nie jest trudne, a ile sprawia przyjemności!!!
Do tego wystarczy domowa pasta z makreli i pieczonej papryki i śniadanie gotowe.
Smaku jej dodają suszone pomidory, szczypiorek, sok z cytryny, natka z pietruszki i koperek.
Całość jest smaczna i ciekawa!
Polecam!
Składniki:
- 3 czerwone papryki
- 100 g serka homogenizowanego naturalnego
- 1 mała wędzona makrela
- 50 g suszonych pomidorów
- 3 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
- 2 łyżki drobno pokrojonego koperku
- 1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki
- ok. 30 g startego sera "Bursztyn"
- sok z cytrynny do smaku
- sól i pieprz do smaku
Papryki umyć, osuszyć, w całości (razem z ogonkiem) włożyć do naczynia żaroodpornego lub na spory kawałek podwójnie złożonej folii aluminiowej i wstawić na górną półkę piekarnika nagrzanego do 230 ºC (lub pod grzałkę grillową). Opiekać przez ok. 15 minut, aż skórka stanie się lekko brązowa.
Wyjąć z piekarnika i od razu przełożyć do grubego woreczka, szczelnie zawiązać i pozostawić w chłodnym miejscu do całkowitego ostudzenia.
Wyjąć z woreczka, odciąć ogonki, wylać soki z wnętrza, wyrzucić pestki i obrać skórkę.
już druga pasta rybna, na którą dziś natrafiłam
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie!
Pewnie super smakuje. Ja do tej pory robiłem raczej pasty z makreli w pomidorach, czas przerzucić się na wędzoną...
OdpowiedzUsuńPyszności! Takie pasty to sama przyjemność dla podniebienia.
OdpowiedzUsuń