28 listopada 2012

DOMOWA PASTA DO CHLEBKA

Kremowa pasta z wędzonej makreli, suszonych pomidorów, pieczonej papryki i serka, pachnąca koperkiem



Świetny dodatek do domowego chleba i wszelkich bułeczek!
Spróbujcie upiec swój pierwszy chlebek pomidorowyz suszonymi pomidorkamiorkiszowo-orzechowy lub domową focaccię
To wcale nie jest trudne, a ile sprawia przyjemności!!!
Do tego wystarczy domowa pasta z makreli i pieczonej papryki i śniadanie gotowe. 
Smaku jej dodają suszone pomidory, szczypiorek, sok z cytryny, natka z pietruszki i koperek. 
Całość jest smaczna i ciekawa! 
Polecam!




Składniki:
  • 3 czerwone papryki
  • 100 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 mała wędzona makrela
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 3 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
  • 2 łyżki drobno pokrojonego koperku
  • 1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki
  • ok. 30 g startego sera "Bursztyn"  
  • sok z cytrynny do smaku
  • sól i pieprz do smaku
Papryki umyć, osuszyć, w całości (razem z ogonkiem) włożyć do naczynia żaroodpornego lub  na spory kawałek podwójnie złożonej folii aluminiowej i wstawić na górną półkę piekarnika nagrzanego do 230 ºC (lub pod grzałkę grillową). Opiekać przez ok. 15 minut, aż skórka stanie się lekko brązowa. 
Wyjąć z piekarnika i od razu przełożyć do grubego woreczka, szczelnie zawiązać i pozostawić w chłodnym miejscu do całkowitego ostudzenia. 
Wyjąć z woreczka, odciąć ogonki, wylać soki z wnętrza, wyrzucić pestki i obrać skórkę. 
Pokroić na kawałki. 
Rybę obrać z ości. 
Zmiksować razem mięso ryby, paprykę, suszone pomidory i serek homogenizowany. 
Dodać szczypiorek, natkę i koperek, starty ser, wymieszać i spróbować. 
Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 

Przechowywać w lodówce. 



Smacznego! 

3 komentarze:

  1. już druga pasta rybna, na którą dziś natrafiłam
    wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewnie super smakuje. Ja do tej pory robiłem raczej pasty z makreli w pomidorach, czas przerzucić się na wędzoną...

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności! Takie pasty to sama przyjemność dla podniebienia.

    OdpowiedzUsuń