27 listopada 2012

CHLEB GRYCZANY

Chrupiący chlebek z kaszą gryczaną, solą morską i mąką pełnoziarnistą orkiszową 



Uzbierałam kilkadziesiąt egzemplarzy różnych gazet kulinarnych, takich sprzed kilku lat i zaczęłam je po raz kolejny przeglądać, odkrywając smakołyki, których chciałabym spróbować. 
W "Kuchni" wpadł mi w oczy przepis na "Chleb Justyny Steczkowskiej", pieczony z dodatkiem kaszy gryczanej. I do tego stopnia zaciekawił, że dziś gości na naszym stole śniadaniowym :-)
A że nie byłabym sobą, gdybym nie użyła mąki pełnoziarnistej, dlatego zmieniłam składniki i sposób przygotowania. 
Muszę przyznać, że chlebuś jest pyszny; delikatny, z chrupiącą skórką i delikatnym aromatem orzechowo-gryczanym. Świetnie smakuje sam, z masełkiem lub domowymi pastami, taka jak portugalska z sardeli
Świetny pomysł na zdrowe śniadanie bogate w błonnik! 
Zdecydowanie polecam! 



Składniki:
(na 1 foremkę keksową)
  • 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 350 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • ok. 250 ml wody źródlanej
  • 40 g suchej kaszy gryczanej prażonej
  • dodatkowo: 
  • odrobina oliwy do posmarowania foremki
  • sezam, mak, czarnuszka do posypania wierzchu (opcjonalnie)
  • forma keksowa o wymiarach: 25cm x 10cm x 7 cm 

Kaszę gryczaną zalać wrzącą wodą i ugotować do miękkości, odcedzić, ostudzić. 
Do dużej miski przesiać obie mąki, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, dodać łyżkę miodu i pół szklanki wody, wymieszać. 
Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. 
Po tym czasie dodać sól, oliwę, wodę i dokładnie wyrobić ciasto przez ok. 10 minut (powinno odstawać od brzegów miski), dodać kaszę i ponownie wyrobić przez chwilę. 
Gdyby było zbyt klejące dodać odrobinę mąki. 

Przełożyć do wysmarowanej oliwą foremki keksówki. 
Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość). 
Przed pieczeniem wierzch chlebka posmarować lekko wodą i posypać swoimi ulubionymi dodatkami (ja użyłam ugotowanej kaszy, maku i odrobiny soli morskiej). 

Wstawić na środkową półkę średnio rozgrzanego piekarnika i piec w temp. 200 ºC przez ok. 60 minut. 
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe. 
Chlebek powinien być pięknie brązowy, a odgłos stukania w spód chlebka głuchy. 
Ostudzić na kratce kuchennej. 



Smacznego! 

Inspiracje: "Kuchnia" 12/2009 (przepis i sposób przygotowania zmodyfikowany) 

3 komentarze:

  1. Basiu widzę, że razem piekłyśmy chlebki:-))
    Z kaszy gryczanej, whm... bardzo ciekawe połączenie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sto lat temu piekłam takie cudo. Jakoś na poczatku mojej przygody z domowym chlebem. Pamiętam tylko, że był pyszny. I teraz tak sobie myślę, że chyba warto to powtórzyć.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smacznie. Przypomnialaś mi tym chlebem, o przepisie na ciasto z kaszą gryczaną który mialam wyprobowac.

    OdpowiedzUsuń