Obiad w 15 minut, do przygotowania w czasie gotowania makaronu :-)
Pod warunkiem, że lubicie krewetki, sos śmietanowo-winny, suszone pomidory i odrobinę pikanterii w postaci marynowanego, zielonego pieprzu.
Dla mnie nie trzeba nic więcej!
Warto spróbować!
Składniki:
(na 2 porcje)
- ok. 300 g makaronu farfalle pełnoziarnistego (lub zwykłego)
- 1/2 małej cebuli, drobno pokrojonej
- 1 łyżka oliwy
- ok. 300 g dużych krewetek, rozmrożonych i osuszonych
- 1/2 kieliszka białego, wytrawnego wina (można pominąć)
- ok. 100 g suszonych pomidorów, wyjętych z oleju i odsączonych, drobno pokrojonych
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 250 ml śmietanki 12% tłuszczu (słodkiej)
- ok. 30 g drobno startego żółtego sera (użyłam "Bursztyna")
- 1 łyżka ziaren marynowanego zielonego pieprzu, umytych z zalewy i lekko pokrojonych
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, zachowując ok. pół szklanki płynu z gotowania. W międzyczasie przygotować sos:
Cebulkę zeszklić na patelni używając 1 łyżkę oliwy lub oleju.
Zwiększyć płomień do dużego, wrzucić krewetki, podsmażyć przez 1 minutę ciągle mieszając.
Wlać wino i smażyć do momentu jego odparowania (jeśli używamy).
Wlać śmietankę, dodać suszone pomidory i czosnek, gotować przez 3 minuty na wolnym ogniu.
Zdjąć z ognia, dodać zielony pieprz, natkę pietruszki, ser i dokładnie wymieszać.
Spróbować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodać makaron i wlać wodę z gotowania (można dolać mniej a później w razie potrzeby uzupełnić).
Patelnię ponownie postawić na ogniu i podgotować przez 1,5 minuty.
Od razu podawać (na tym etapie może się wydawać, iż sos jest zbyt rzadki, ale zmieni się to podczas stygnięcia - makaron wchłania dużo sosu).
Smacznego!
Ten marynowany zielony pieprz bardzo mnie zaintrygowal!
OdpowiedzUsuńwszystko pysznie się prezentuje, tak kolorowo i zdrowo :) szkoda tylko, że nie lubię krewetek :( ale to danie kusi;D
OdpowiedzUsuńTo spróbuj z wędzonym łososiem, tylko dodaj go na 2 minuty przed końcem przygotowania sosu, spróbuj i dopiero wtedy dopraw do smaku, bo łosoś jest słony.
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam to danie na obiad z małą modyfikacją, zamiast marynowanego pieprzu, którego nie miałam, dałam troszkę ostrego sosu Sambal Oelek. Było bardzo dobre, dziękuje za prosty i dobry przepis:) Halina
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, smacznego!
UsuńBasia
Bardzo dobry przepis;) Ja zamiast pomidorów dodałem zielony groszek i także wyszło pyszne. Polecam!!!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, dziękuję :-) Na pewno wypróbuję!
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia