7 listopada 2012

MAKARON Z KREWETKAMI I SOSEM ŚMIETANOWYM

Pełnoziarniste farfalle w sosie śmietanowym, z krewetkami, natką pietruszki i zielonym pieprzem marynowanym



Obiad w 15 minut, do przygotowania w czasie gotowania makaronu :-)  
Pod warunkiem, że lubicie krewetki, sos śmietanowo-winny, suszone pomidory i odrobinę pikanterii w postaci marynowanego, zielonego pieprzu. 
Dla mnie nie trzeba nic więcej! 
Warto spróbować! 

Składniki:
(na 2 porcje)
  • ok. 300 g makaronu farfalle pełnoziarnistego (lub zwykłego) 
  • 1/2 małej cebuli, drobno pokrojonej
  • 1 łyżka oliwy
  • ok. 300 g dużych krewetek, rozmrożonych i osuszonych
  • 1/2 kieliszka białego, wytrawnego wina (można pominąć) 
  • ok. 100 g suszonych pomidorów, wyjętych z oleju i odsączonych, drobno pokrojonych
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 250 ml śmietanki 12% tłuszczu (słodkiej) 
  • ok. 30 g drobno startego żółtego sera (użyłam "Bursztyna")
  • 1 łyżka ziaren marynowanego zielonego pieprzu, umytych z zalewy i lekko pokrojonych
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, zachowując ok. pół szklanki płynu z gotowania. W międzyczasie przygotować sos:
Cebulkę zeszklić na patelni używając 1 łyżkę oliwy lub oleju. 
Zwiększyć płomień do dużego, wrzucić krewetki, podsmażyć przez 1 minutę ciągle mieszając. 
Wlać wino i smażyć do momentu jego odparowania (jeśli używamy). 
Wlać śmietankę, dodać suszone pomidory i czosnek, gotować przez 3 minuty na wolnym ogniu. 
Zdjąć z ognia, dodać zielony pieprz, natkę pietruszki, ser i dokładnie wymieszać. 
Spróbować i doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Dodać makaron i wlać wodę z gotowania (można dolać mniej a później w razie potrzeby uzupełnić). 
Patelnię ponownie postawić na ogniu i podgotować przez 1,5 minuty. 
Od razu podawać (na tym etapie może się wydawać, iż sos jest zbyt rzadki, ale zmieni się to podczas stygnięcia - makaron wchłania dużo sosu). 

Smacznego! 



8 komentarzy:

  1. Ten marynowany zielony pieprz bardzo mnie zaintrygowal!

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystko pysznie się prezentuje, tak kolorowo i zdrowo :) szkoda tylko, że nie lubię krewetek :( ale to danie kusi;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To spróbuj z wędzonym łososiem, tylko dodaj go na 2 minuty przed końcem przygotowania sosu, spróbuj i dopiero wtedy dopraw do smaku, bo łosoś jest słony.
      Pozdrawiam serdecznie!
      Basia

      Usuń
  3. Wczoraj zrobiłam to danie na obiad z małą modyfikacją, zamiast marynowanego pieprzu, którego nie miałam, dałam troszkę ostrego sosu Sambal Oelek. Było bardzo dobre, dziękuje za prosty i dobry przepis:) Halina

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobry przepis;) Ja zamiast pomidorów dodałem zielony groszek i także wyszło pyszne. Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł, dziękuję :-) Na pewno wypróbuję!
      Pozdrawiam serdecznie!
      Basia

      Usuń