16 listopada 2012

WAFELKI Z KREMEM MLECZNO-ORZECHOWYM

Krem podobny do "Kinder Bueno" (z orzechami włoskimi zamiast laskowych) 



Pamiętam taki krem z dzieciństwa...Z tym, że wtedy masło zastępowała margaryna :-) 
Świetny do smarowania wafli i zawsze tak było, dopiero niedawno odkryłam cudowne zastosowanie do naleśników (nie wspomnę już o wyjadaniu łyżeczką przygotowanego kremu). 
Przypomina popularny krem z wafelka "Kinder Bueno", z tą małą różnicą, że mój jest pełen orzechów włoskich, a nie laskowych.  
Cudowny i prosty do zrobienia!



Składniki:

  • 100 g zmielonych na drobno orzechów włoskich (wcześniej uprażonych na suchej patelni i ostudzonych)
  • 170 g masła, bez soli
  • 4 łyżki miodu
  • 125 ml mleka
  • 200 g mleka w proszku 
  • 1 łyżeczka kakao w proszku 
  • dodatkowo: 
  • opakowanie suchych wafli
  • 100 g czekolady mlecznej, do polania wierzchu


Masło, miód i kakao przełożyć do garnka, wlać mleko i całość postawić na średnim ogniu, do momentu rozpuszczenia masła i wymieszania składników. 
Następnie dodać zmielone orzechy i mleko w proszku. 
Całość bardzo dokładnie wymieszać. 
Gotową masą przełożyć suche wafle. 
Szczelnie zawinąć w papier pergaminowy i równomiernie obciążyć deseczką, aby poszczególne płatki były dokładnie sklejone. 
Schłodzić w lodówce. 
Wierzch można udekorować rozpuszczoną czekoladą. 
Gotową masę można też przełożyć do suchego i czystego słoiczka, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce. 


Smacznego! 

16 komentarzy:

  1. Ten krem to coś pysznego :) Idealny do smarowania...

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja babcia takie robi, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszystko co z wafelkami i masami wszelakimi :) Zawsze mam jakieś suche wafle w zapasie i teraz już wiem na co je przeznaczę ;) Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten krem wygląda pysznie, w dodatku Kinder Bueno to mój ulubiony batonik:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Krem, palce lizać, wyczystko wygląda bardzo apetycznie ...

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo apetycznie wygląda ten kremik ...

    OdpowiedzUsuń
  7. z pewnością wypróbuję tego kremu! trafia w moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały krem!
    Ale mnie zainspirowałaś! Moja mama zawsze robi wafle przekładne czekoladą. A można by zrobić pół na pół. Pół z Twoim orzechowym kremem a pół z gorzką czekoladą !
    Ale szał smakowy może z tego wyjść !!

    OdpowiedzUsuń
  9. Chyba się za bardzo podekscytowałam ; )

    OdpowiedzUsuń
  10. Kupilas mnie :) Przepis jest juz zapisany i dzisiaj bedzie robiony. Cudem (!) dostalam w UK wafle, wiec czas je wykorzystac.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem pewna, że pokochałabym ten krem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Masz ode mnie nominację w Liebster Blog. Po szczegóły zapraszam na moją stronę. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda dobrze. trzeba będzie wypróbować ;>

    OdpowiedzUsuń