Przepis na błyskawiczny sos, dla wszystkich wielbicieli makaronu.
Typowo neapolitański, pełen oliwek i kaparów, pomidorów i czosnku.
Jego włoska nazwa pochodzi od włoskiego słowa "puttana", prawdopodobnie ze względu na ostry posmak papryczki chili.
Jeśli nie jesteście fanami pikantnych sosów to ten składnik można oczywiście pominąć, a całość doprawić odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Sos można przygotować z wyprzedzeniem, a przed podaniem podgrzać i ugotować makaron.
Polecam!
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 papryczki chili (lub więcej, w zależności od upodobań)
- 3-4 małe fileciki anchois
- 2 puszki całych pomidorów w sosie własnym
- łyżka octu balsamicznego
- 100 g zielonych oliwek bez pestek, połowa pokrojonych na połówki (można zastąpić czarnymi)
- 100 g czarnych oliwek bez pestek, połowa pokrojonych na połówki (można zastąpić zielonymi)
- 2 łyżki kaparów, wyjętych z zalewy
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru (do smaku)
- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki (opcjonalnie)
- dodatkowo:
- ulubiony makaron, ugotowany
- ser do posypania wierzchu
W dużym rondelku rozgrzać oliwę, dodać czosnek i papryczkę (jeśli używamy).
Podsmażyć, ciągle mieszając, przez 30 sekund. Dodać anchois i smażyć do momentu ich rozpuszczenia w oliwie.
Dodać pomidory z sokiem, oliwki, kapary, ocet balsamiczny, koncentrat pomidorowy i cukier.
Całość wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, aż sos się zagęści.
Spróbować, doprawić do smaku solą i pieprzem (pamiętając, że dodatki są słone).
Dodać natkę pietruszki i jeszcze raz wymieszać.
Makaron ugotować w słonej wodzie, odlać, zachowując ok. 1/4 szklanki wody z gotowania.
Przełożyć na podgrzany półmisek lub dodać do garnka z gorącym sosem i w razie potrzeby chwilę podgrzać (gdyby sos z makaronem był za gęsty można dolać odrobinę wody pozostałej z gotowania makaronu i w ten sposób rozrzedzić sos).
Podawać z serem.
Smacznego!
Inspiracje: "Złota księga kucharska" (praca zbiorowa), przepis zmodyfikowany
Podoba mi się, same pyszne składniki :)
OdpowiedzUsuń