18 stycznia 2013

SPAGHETTI Z SOSEM PUTTANESCA

Przepis na błyskawiczny sos pomidorowy pachnący czosnkiem, oliwkami i kaparami, z pikantną papryczką chili 




Przepis na błyskawiczny sos, dla wszystkich wielbicieli makaronu. 
Typowo neapolitański, pełen oliwek i kaparów, pomidorów i czosnku. 
Jego włoska nazwa pochodzi od włoskiego słowa "puttana", prawdopodobnie ze względu na ostry posmak papryczki chili. 
Jeśli nie jesteście fanami pikantnych sosów to ten składnik można oczywiście pominąć, a całość doprawić odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. 
Sos można przygotować z wyprzedzeniem, a przed podaniem podgrzać i ugotować makaron. 
Polecam! 

Składniki:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 papryczki chili (lub więcej, w zależności od upodobań)
  • 3-4 małe fileciki anchois 
  • 2 puszki całych pomidorów w sosie własnym
  • łyżka octu balsamicznego
  • 100 g zielonych oliwek bez pestek, połowa pokrojonych na połówki (można zastąpić czarnymi) 
  • 100 g czarnych oliwek bez pestek, połowa pokrojonych na połówki (można zastąpić zielonymi) 
  • 2 łyżki kaparów, wyjętych z zalewy
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 
  • 1 łyżeczka cukru (do smaku)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki (opcjonalnie)
  • dodatkowo:
  • ulubiony makaron, ugotowany
  • ser do posypania wierzchu 
W dużym rondelku rozgrzać oliwę, dodać czosnek i papryczkę (jeśli używamy). 
Podsmażyć, ciągle mieszając, przez 30 sekund. Dodać anchois i smażyć do momentu ich rozpuszczenia w oliwie. 
Dodać pomidory z sokiem, oliwki, kapary, ocet balsamiczny, koncentrat pomidorowy i cukier. 
Całość wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, aż sos się zagęści. 
Spróbować, doprawić do smaku solą i pieprzem (pamiętając, że dodatki są słone). 
Dodać natkę pietruszki i jeszcze raz wymieszać. 

Makaron ugotować w słonej wodzie, odlać, zachowując ok. 1/4 szklanki wody z gotowania. 
Przełożyć na podgrzany półmisek lub dodać do garnka z gorącym sosem i w razie potrzeby chwilę podgrzać (gdyby sos z makaronem był za gęsty można dolać odrobinę wody pozostałej z gotowania makaronu i w ten sposób rozrzedzić sos). 
Podawać z serem. 

Smacznego!


Inspiracje: "Złota księga kucharska" (praca zbiorowa), przepis zmodyfikowany 

1 komentarz: