8 lutego 2013

CHLEB NA MAŚLANCE

Pełnoziarnisty chleb pszenny z maślanką i ziarnami 



Jestem uzależniona od chleba razowego żytniego pieczonego na zakwasie i tylko nim bym się zajadała :-)
Jednocześnie, żeby nie męczyć rodziny i wypróbowywać nowe przepisy, ciągle szukam czegoś nowego i testuję. I tak wpadł mi w ręce przepis na razowy chlebek pszenny, pieczony wyłącznie na maślance, drożdżach, soli i miodzie. No i dodatkach smakowych, takich jak słonecznik, dynia, siemię lniane i płatki owsiane do wysypania spodu i wierzchu (te są do wyboru, według Waszych upodobań). 
Chlebek nie sprawia żadnych problemów, pięknie wyrasta i jest wyrazisty w smaku. 
Do świeżego bochenka wybrałam tym razem serek kozi i tapenadę z oliwek i suszonych pomidorów. 
Z masełkiem też smakuje obłędnie, spróbujcie sami! 




Składniki:
(na 1 duży bochenek) 

  • 600 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 500 ml maślanki naturalnej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki soli 
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g ziaren (do wyboru: słonecznik wymieszany z pestkami dyni lub siemieniem lnianym, proporcje dowolne) 
  • 2 łyżki płatków owsianych 
  • dodatkowo: 
  • forma do pieczenia keksowa o wymiarach 12 cm x 35 cm
  • odrobina oleju do posmarowania formy
  • mąka  do podsypania stolnicy 
  • odrobina maślanki do posmarowania wierzchu chleba

Maślankę bardzo delikatnie podgrzać, aby była letnia (nie może się zwarzyć). Dodać do niej miód i drożdże, całość dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. 
400 g mąki przesiać do dużej miski, wlać do niej maślankę i wymieszać całość łyżką. 
Przykryć folią i ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. 
Po tym czasie dodać resztę mąki (przesianej), sól i ziarna. 
Zagnieść ciasto przez ok. 6 minut, aby było elastyczne i miękkie (w razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub maślanki więcej). 
Przykryć folią i ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, aby ciasto podwoiło objętość. 
Wyłożyć na stolnicę lekko wysypaną mąką (ok. 1 łyżki) i zagnieść porządnie ciasto przez ok. 10 minut, aby było elastyczne. 
Na stolnicę wysypać płatki owsiane i posypać nimi uformowane ciasto ze wszystkich stron. 
Włożyć do formy wysmarowanej olejem, przykryć ścierką i ponownie odstawić na 30 minut (do wyrośnięcia). 
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 200 C. 
Wierzch chleba posmarować maślanką, ponacinać ukośnie na głębokość ok. 1 cm. 
Wstawić do piekarnika i piec przez 50 minut, do momentu zezłocenia skórki chleba. 
Przed wyjęciem z piekarnika postukać od góry (odgłos powinien być "głuchy") sprawdzając, czy ciasto jest upieczone. 


Smacznego! 

Inspiracje: "Domowy chleb, bułki i bułeczki" opracowany przez Annę Wrońską (przepis i sposób przygotowania zmodyfikowany) 

10 komentarzy:

  1. Właśnie takiego przepisu szukałam. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny! Chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię przypadkiem odkrywać ciekawe przepisy na domowy chleb.ten kusi i to bardzo:)
    tylko mąkę zastąpię zwykłą,pszenną/tylko taką, póki co znajdę w szafce;)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda rewelacyjnie:) chętnie bym się skusiła na kromkę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja również mogłabym jeść razowce na zakwasie non stop, ale rodzina domaga się czegoś "lżejszego". Fajny ten Twój chlebek. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Razowce to moje ulubione chleby :). Bardzo ladny i apetyczny bochenek upieklas :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie wyjęty z piekarnika:) To nic że jest taka godzina ale musiałam spróbować!! Już drugą kromkę... A miał być na rano na sniadanie:) Jest obłędny!! Dziękuję za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprawilas mi dużo radośći tym komentarzem. Ja też go lubię. Pozdrawiam serdecznie!
      Basia

      Usuń
  8. A czy jeśli użyję mąki żytniej razowej i reszta tak samo to powinien chleb wyjść dobry?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale nie wydaje mi się, bo mąka żytnia potrzebuje zakwasu, aby gluten się aktywował.
      Próbowałam za to z mąką orkiszową pełnoziarnistą i był tak samo dobry!

      Pozdrawiam serdecznie!
      Basia

      Usuń